Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 158

Gepubliceerd op: 23 april 2015 10:45

Het verhaal speelt zich af in 1948. De hoofdpersoon is de dan 19-jarige Maarten. Hij wordt steeds meer geconfronteerd met zijn verleden als kind uit een NSB- gezin. Flashbacks laten episodes uit Maartens leven zien. Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen.

Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een 'Hitlerschool'. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig.Tegen het eind van de oorlog is Maarten aan het Oostfront en daar wordt hij uiteindelijk door de geallieerden gevangengenomen. Dan volgt een hele moeilijke periode in zijn leven.
Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden.

'Elke dag een druppel gif' is een schitterend verhaal over het opgroeien in een NSB-gezin, over een vader-zoonrelatie, over uitsluiting en het hunkeren naar goedkeuring en liefde. De ‘omprogrammering’ van Maartens denken wordt heel knap verwoord. Het verhaal zet aan tot nadenken over individuele keuzes die ook nu aan de orde kunnen zijn. Bevat lijst met begrippen, namen en Duitse woorden; bronnen en historische zwart-witfoto’s. Vanaf ca. 15 jaar.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe
Rita van Lierop, BackOffice Jeugd.

  • Schrijver: Geldof, Wilma
  • Titel: Elke dag een druppel gif
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Aantal pagina’s: 368