Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 217

Gepubliceerd op: 11 augustus 2016 09:39

Zullen er over twintig jaar nog boeken van papier zijn? Zullen kleuters van nu niet alles veel liever op hun tablet willen lezen? Zullen alle verhalen interactief worden, zodat je altijd ‘wat te doen hebt’ tijdens het lezen? Met de opmars van de tablets en het gemak waarmee jonge kinderen ze bedienen, worden dit soort vragen steeds vaker gesteld, hoewel de antwoorden moeilijk te geven zijn.

Het is waar: er worden steeds meer apps voor jonge kinderen gemaakt, waarbij ze interactief kunnen spelen met de personages die ze van papier kennen. Op de tablet bewegen de figuurtjes als je drukt, veegt of schudt. Dat kan niet met een papieren boek. Toch?

Het kan wel! Het boek Een boek geeft het vrolijke bewijs. Op de eerste bladzijde staat een gele stip, met daaronder een opdracht voor de lezer: ‘Druk op het gele bolletje en sla de bladzijde om.’ Wat gebeurt er als je dat doet? Dan staan er ineens twee gele bolletjes! Het lijkt wel tovenarij!

Wrijf je een paar pagina’s later over een geel bolletje, dan wordt het rood. Tik je 5 keer op een bolletje, dan worden het er 5 en schud je met het boek, dan rollen alle bolletjes door elkaar. Is het boek uit? Dan begin je gewoon weer opnieuw, van voor naar achter of van achter naar voren.

Zo biedt Een boek alles wat een goed voorleesboek altijd al gaf: veel plezier in woord en beeld voor groot en klein samen. En het geeft meer: een gevoel van toverkracht voor de kleuter, een gevoel van rust voor de volwassen papieren-boekenfan én een oplossing voor de opvoeder die zijn kleuter zonder dreinen de tablet uit handen wil nemen: ‘Laten we Een boek lezen!’

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Linda Vogelesang

  • Schrijver: Tullet, Hervé
  • Titel: Een boek
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina’s: 57