Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 226

Gepubliceerd op: 29 november 2016 11:57

“Op de boerderij” is een prentenboek voor peuters vanaf ca. 1,5 jaar. Dit prentenboek laat het kind kennismaken met de mamadieren en hun baby’s op de boerderij.

Het is een kartonnen boekje met een grappige voorkant. Als je het boek ziet staan trekt het meteen de aandacht. Het is een halfronde voorkant waar lichaamsdelen van de dieren uitsteken. Je ziet de oren van het varken, de kop van een koe, een paardenstaart etc. De achterkant van het boek is gegolfd. Doordat het een kartonnen boekje is, is het geschikt voor kleine kinderen. Ze kunnen het boek makkelijk vastpakken en zelf de bladzijden omslaan om te kijken welk dier er op de volgende pagina staat.

Het boekje is in rijmvorm en er worden vragen gesteld. Het horen van klanken in rijm is belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Grappig is dat het ene dier aan het andere dier vraagt hoe zijn baby’s heten. Pas op de volgende pagina hoor je het antwoord. Voorbeeld: Een babypaard wordt ook wel een veulen genoemd en staat vaak in de wei. Koe vraagt: ‘En mijn baby’s dan, hoe heten zij?’ Op de volgende pagina staat dan dat een babykoe een kalfje is. De namen van de baby’s zijn vet gedrukt, waardoor ze in het boekje extra opvallen.
Aan het eind van het boekje komt de verrassende zin: “Een babykip is een kuikentje en komt uit een ei. “Nu weet je hoe wij heten, maar hoe heet jij?’

Het boekje nodigt ook uit om samen met het kind geluiden te maken en dingen te benoemen. Kortom: dit prentenboek is echt leuk om samen met het kind te ontdekken. Het is zeker ook bruikbaar in peuterspeelzalen, naschoolse opvang en kinderdagverblijven.

Wilt u dit boek ook (voor)lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Magda Dekker, teamleider

  • Schrijver: Op
  • Titel: Op de boerderij
  • Uitgeverij: Veltman Uitgevers
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Aantal pagina’s: 12