Wel eens gedacht aan vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek? De bibliotheek heeft geregeld mensen nodig die willen helpen. Op vaste momenten in de week of gedurende een zekere periode tot ondersteuning bij activiteiten. Zoals het vervullen van de rol als gastheer/gastvrouw. Het bezorgen van boeken bij niet-mobiele leden of het helpen van mensen bij het vergroten van hun taalvaardigheid of informatieve (digitale) vaardigheden en het assisteren bij activiteiten.

Coördinator VoorleesExpress

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel in gezinnen. Als coördinator begeleid je een paar voorlezers en gezinnen. Met het team van voorlezers heb je gedurende het seizoen drie bijeenkomsten waarin de voorlezers ervaringen kunnen uitwisselen, met elkaar kunnen meedenken en informatie krijgen.

Gastheer/gastvrouw

De Gastheer/Gastvrouw ontvangt en verwelkomt klanten en bezoekers en verricht ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de Bibliotheek. Je levert een bijdrage aan het op orde houden van de Bibliotheek, bijvoorbeeld door het ordenen van de materialen.

Voorlezer VoorleesExpress

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel in gezinnen. Als voorlezer kom je twintig weken lang, een keer per week, een uurtje bij een gezin thuis om voor te lezen aan kinderen (2-8 jaar). Je betrekt de ouders en geeft hen de handvatten om zelf voor te lezen en (bibliotheek) boeken in huis te halen.

Taalpunt vrijwilliger

Een Taalpunt is er voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven of spreken. Het Taalpunt is een fysieke plek in de bibliotheek waar mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal zich kunnen melden. De Taalpunt vrijwilligers werken onder leiding van een Taalpunt coördinator.