Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 20

Gepubliceerd op: 6 juli 2012 00:20

In het kader van de vijfde editie van de landelijke leespromotiecampagne Nederland Leest deelt De Bibliotheek Noord-Veluwe van 22 oktober t/m 19 november een gratis boek uit. Dit boek heet "De grote zaal" en is geschreven door Jacoba van Velde.

Maar liefst 8000 exemplaren zullen in die periode hun weg vinden naar de bibliotheekleden. "De grote zaal" is een korte roman over een onderwerp, dat anno 2010 net zo actueel is als in 1953, het jaar van verschijnen. Het beschrijft de laatste levensdagen van een oudere vrouw die na een beroerte in een rusthuis terechtkomt. Terwijl ze probeert te wennen aan het leven op een gedeelde kamer (met leeftijdsgenoten die elkaar de hersens in kunnen slaan om een doos bonbons), kijkt ze terug op de dood van haar man en de relatie met haar naar Parijs geëmigreerde dochter. Hoofdthema van "De grote zaal" is de eenzaamheid van de mens, maar het gaat ook over het leven in een bejaardentehuis, intermenselijke relaties, de naderende dood. Ik vind het schokkend dat na 57 jaar het onderwerp van het boek nog steeds zo actueel is. Het is een aangrijpend verhaal en erg goed geschreven. Het zet aan tot nadenken en nodigt uit tot discussie. Daarom organiseert De Bibliotheek Noord-Veluwe op 16 november in Kulturhus 't Harde naar aanleiding van "De grote zaal" een lezing met discussie door journaliste/schrijfster Stella Braam.

Voor een gratis exemplaar van de bijzondere roman van Jacoba van Velde kunt u vanaf 22 oktober terecht bij één van de 9 vestigingen van De Bibliotheek Noord-Veluwe. Meer informatie over boek, schrijfster en activiteiten staat op www.nederlandleest.nl.

"Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"

N. G. Bosman-ter Horst , domeinspecialist bij de Bibliotheek Noord-Veluwe

  • Schrijver: Jacoba van Velde
  • Titel: De grote zaal
  • Uitgeverij: CPNB
  • Jaar van uitgave: 2010
  • 1e druk 1953
  • Aantal pagina's : 126