Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 20

Gepubliceerd op: 28 februari 2013 01:55

"Ondergedoken" is het aangrijpende, waargebeurde verhaal over Maria Eriksson. Zij is een Zweedse en wordt verliefd op een Libanese vluchteling. Ze vindt hem helemaal geweldig, totdat ze merkt dat hij heel bezitterig is. In eerste instantie schrijft ze dat toe aan jaloezie. Maria mag niet meer met andere mannen praten en hij heeft liever niet dat ze zich in een badpak vertoont waar andere mannen bij zijn. Hij slaat haar en het gaat van kwaad tot erger.

Toch besluiten ze te trouwen en Maria raakt zwanger. De man verwacht dat ze hem en zijn vrienden verzorgt, ook al heeft ze een hele zware zwangerschap. De man verbreekt de relatie, maar blijft aanspraak op haar maken. Hij wil zijn dochter Emma zien, maar brengt haar na een kwartier al weer terug, omdat de baby huilt. Soms komt hij langs en is hij aardig. Andere keren mishandelt hij Maria en wil het kind meenemen.

Maria ontmoet Anders, een vriend van vroeger. Ze geven veel om elkaar en besluiten te gaan trouwen. Dit verslechtert de situatie zeer. De ex-man van Maria wordt steeds gewelddadiger en hij stuurt bovendien vrienden langs die er alles aan doen om het leven van Maria en Anders te vergallen. Maria raakt opnieuw zwanger. De ex-man beweert dat het zijn kind is en dreigt dat hij Maria en haar gezin wil vermoorden. Met behulp van de autoriteiten verlaat Maria en haar gezin haar woning. Ze moeten onderduiken en zijn voortdurend op de vlucht. De ex-verloofde weet steeds hun schuilplaats te achterhalen. Het gaat niet goed met het gezin. Maria ziet spookbeelden en slikt een overdosis kalmeringsmiddelen. Dochter Emma is erg in zichzelf gekeerd, praat niet meer en eet niet meer. Uiteindelijk zit er voor Maria en haar gezin niets anders op dan Zweden te verlaten en te vluchten naar een land waar de ex-verloofde niet mag komen.

Ik vond dit een erg aangrijpend, beklemmend en onthutsend verhaal. Het is heel goed geschreven door Liza Marklund, die ook in Nederland vooral bekend is van een serie misdaadromans. "Ondergedoken" leest als een thriller, maar het feit dat deze geschiedenis waar gebeurd is, maakt het erg indringend. Het vervolg is verschenen onder de titel "Asiel: een westerse balling in de Verenigde Staten" , wat ik ook met dichtgeknepen keel gelezen heb.

"Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"

Harmien Hulleman, medewerker klantencontacten

  • Schrijver : Liza Marklund
  • Titel : Ondergedoken
  • Uitgever : De Geus
  • Jaar van uitgave : 2005
  • Aantal pagina's : 414