Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 21

Gepubliceerd op: 28 februari 2013 02:00

Svenne Svensson is een eenvoudige dorpsjongen van zeventien jaar, hij is opgegroeid op het Zweedse platteland. Hij is wees: zijn moeder overleed bij zijn geboorte, zijn vader is kort geleden omgekomen door een ongeluk. Daarom woont hij tot het einde van het schooljaar bij zijn vriend Danne. Tijdens een weekend stappen in Stockholm wordt Svenne in elkaar geslagen en neergestoken door een allochtone jongen.

Dit incident leidt tot veel publiciteit. Een dag later krijgt Svenne bezoek van een zekere Nils Dackeman, zoals Svenne pas veel later zal blijken, een extreem rechtse populist. Hij vraagt Svenne of hij voor hem wil komen werken. Aan het begin van de zomervakantie treedt Svenne bij hem in dienst. Hij krijgt een eigen huisje bij het grote huis van Dackeman in een grote stad. De helft van de tijd werkt hij in de tuin en de andere helft moet hij boeken lezen en voert hij gesprekken met Nils Dackeman. Op een ochtend in september wordt het Svenne duidelijk welke rol hij krijgt Dan neemt Dackeman deel aan een openbaar tv-debat over uitkeringen, subsidies en lonen. Zijn uitspraken over de massa-immigratie, die volgens hem te veel kost, zorgen voor veel opschudding.

Dackeman richt een politieke partij op, "Partij Rechtvaardig Zweden" en Svenne wordt als secretaris benoemd. Hij wordt o.a. verantwoordelijk voor de contacten naar buiten toe en voor het organiseren van opvoedingskampen. Het partijprogramma van "Partij Rechtvaardig Zweden" bevat veel punten, maar al snel gaat het alleen nog over de massa-immigratie, de criminaliteit van de allochtonen en over de islam. Diverse andere ultrarechtse bewegingen rukken op. Er ontstaat een zeer onaangename sfeer in het land. Allochtonen worden bedreigd en mishandeld. Svenne is het daar absoluut niet mee eens. Als het geweld uit de hand loopt en Svenne kritiek uit op de gang van zaken binnen de partij, wordt hij bedreigd en moet hij vluchten. Hoe het verder verloopt, kun je lezen in het boek. Er wordt op een reƫle wijze een actueel thema behandeld, met soms huiveringwekkende scenes.

Ik vind het een aanrader, niet alleen voor jongeren, maar zeker ook voor volwassenen.

"Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"

Wil Schrama, Medewerker klantcontacten

  • Titel : Ik ben geen racist
  • Schrijver: Per Nilsson
  • Uitgever: Lemniscaat
  • Jaar van uitgave: 2007
  • Aantal pagina's: 296