Biebtip 251

Gepubliceerd op: 9 augustus 2017 08:39

Verbijsterd is Kevin als op een dag Bjorn in de klas staat. Bjorn, zijn vroegere vriend! Springlevend, en met een glimlach op zijn gezicht. Hoe kan dat nou?

Het is twee jaar geleden gebeurd: voor de ogen van Kevin werd Bjorn geschept door een vrachtauto. Zijn vriend werd opgenomen in het ziekenhuis, en was daar op een dag ineens verdwenen. Ook zijn ouders waren weg, en Kevin nam aan dat zijn vriend gestorven was en zijn ouders het niet aankonden om in dezelfde buurt te blijven wonen.

En nu, net nu Kevin het verlies van zijn beste vriend een beetje verwerkt heeft, is hij terug! Dezelfde ogen. Dezelfde stem. Bjorn is terug! Toch blijkt dat er iets vreemds aan de hand is. Bjorn reageert heel anders dan voorheen… Wat is er met hem aan de hand? En wat is er nog over van hun vriendschap?

Het boek heet ‘Cyberboy’, dus je legt direct de link met een robot. Voor Kevin blijft dit echter lange tijd onduidelijk; hij heeft geen idee van de elektronica die in zijn vriend verstopt zit. Pas na gesprekken met Bjorns vader en meerdere observaties, wordt hem duidelijk wat er met Bjorn aan de hand is.

Het gegeven dat je vriend veranderd is in een cyborg, is mooi uitgewerkt. Het is niet alleen maar een actieverhaal, het gaat voor een groot deel over emoties en over de ethische kant van het fenomeen cyborgs. Bjorn is een vriendelijke jongen, hij gedraagt zich zoals sociaal wenselijk is, maar kun je wel echt vrienden zijn met een cyborg? Want de eigenschappen die Bjorn Bjorn maakten, heeft hij niet meer. Stof tot nadenken!

Tijdens ‘Nederland Leest’ in november, leest en praat heel Nederland mee over een bepaald thema. Het thema voor 2017 is Robotica. Volwassen lezen het boek ‘Ik Robot” van Asimov, een klassieker uit 1966 en voor de jeugd is dat Cyberboy van Tanja de Jonge.

Deze boeken vallen onder het genre Science Fiction . Maar hoe lang is het nog Science-Fiction? Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit?

De boeken van Asimov heb ik jaren geleden al gelezen en nu dus Cyberboy. Het onderwerp robotica is en blijft een spannend gegeven. Ik kijk ook erg uit naar 'Nederland Leest' straks in november!

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, medewerker Klantencontacten/ICT medewerker

  • Schrijver: Tanja de Jonge
  • Titel: Cyberboy
  • Uitgeverij: Holland
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Aantal pagina’s: 221