Biebtip 267

Gepubliceerd op: 30 maart 2018 12:26

Spreekwoorden en gezegden, ik ben ermee opgegroeid. Maar dat is niet voor iedereen het geval. Voor bijvoorbeeld kinderen of voor mensen met een anderstalige achtergrond kunnen die spreekwoorden en gezegden soms meer vragen oproepen dan dat ze iets duidelijk maken. Want stel je eens voor “De hond in de pot vinden”, wat bedoelen ze daar nou mee?

Er bestaan veel boeken waarin je de uitleg van de spreekwoorden kunt opzoeken. Vaak zijn dat een soort woordenboeken waarin alleen met tekst uitleg gegeven wordt. ‘De hond in de pot’ is anders. In dit boek worden 50 spreekwoorden en gezegden op verschillende manieren uitgelegd.

Ieder spreekwoord wordt op een letterlijke manier uitgebeeld op een foto. Zo zie je bij “De hond in de pot vinden” een gedekte tafel met daarop een pan waar een hond in zit. Dit is dus hoe iemand die het spreekwoord niet kent, het zich voor zal stellen.

Vervolgens wordt in het kort verteld wat er eigenlijk mee bedoeld wordt: zó laat thuis komen dat er geen eten meer voor je over is. In een kort zinnetje wordt het spreekwoord in zinsverband gebruikt.

Tot slot wordt uitgelegd waar het spreekwoord vandaan komt. In dit geval gaat het om het feit dat vroeger de honden geen speciaal voer kregen, maar na het eten de (bijna) lege potten en pannen mochten uitlikken. Als je dus te laat thuis kwam, had de hond alles opgemaakt en was er voor jou niks meer over!

Al met al een boek met voor iedereen iets leuks. Grappige foto’s waardoor je ziet hoe gek zo’n zinnetje eigenlijk is, maar ook duidelijke uitleg over de herkomst en het gebruik ervan. Kortom: een aanrader!

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Geraldine Galjee, leesconsulent 

  • Schrijver: Tosca Lindeboom
  • Titel: De hond in de pot
  • Uitgeverij: Ploegsma
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Aantal pagina’s: 120