Biebtip 271

Gepubliceerd op: 18 mei 2018 13:53

‘Ik zal je vertellen over de hel. Je hebt je vast afgevraagd hoe het er moet zijn. Het is veel erger.’ Aldus spreekt de sinistere prediker, vers aangekomen in een strenggelovig pioniersgehucht, zijn parochie toe.

Je kunt Brimstone het beste gaan zien als je er zo weinig mogelijk over weet. De film speelt zich af in Amerika, ten tijde van de pionierstijd – tweede helft van de negentiende eeuw – waarin Nederlanders in de nieuwe wereld het calvinistische geloof belijden.

Een spannende, gewelddadige en epische thriller over Liz, een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel dreigen te staan wanneer een huiveringwekkende dominee in haar leven verschijnt. Liz is een jonge vrouw die een gelukkig leven leidt, totdat een duivelse priester in het dorp verschijnt en alles wat Liz lief heeft probeert te verwoesten. Maar Liz is een doorzetter, geen slachtoffer. Een krachtige vrouw die terug vecht voor een beter leven waar zij en haar dochter recht op hebben.

De vertelstructuur is bijzonder: het verhaal bestaat uit vier hoofdstukken. De eerste drie heten naar de bijbelboeken 'Openbaring', 'Exodus' en 'Genesis'. In Brimstone wordt hun rangschikking in de Bijbel omgekeerd; als een zoektocht naar de oorsprong van de religieuze waanzin en perversiteit die schuilgaan achter Liz' schrikreactie.

Brimstone is een strijd om het bestaan, vanuit een vrouwelijk perspectief, in een verstikkende wereld waarin het ene geslacht heer en meester over het andere is.

De regisseur is Martin Koolhoven bekend van ‘Het schnitzelparadijs’ en Oorlogswinter. Brimstone heeft het record Gouden Kalveren dat een Nederlandse film ooit won verbroken: zes, inclusief Beste Film en Beste Regie. Carice van Houten was genomineerd voor ‘Beste Vrouwelijke Bijrol’.

Ik vond het een on-Nederlands goede, maar heftige film. Heb ademloos zitten kijken en na afloop was ik bijna in shock. De film is me nog dagen bijgebleven.

Brimstone: een absolute aanrader!

Wilt u deze film ook zien? U vindt hem bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, Medewerker Klantcontacten/ICT medewerker

  • Titel: Brimstone
  • Acteurs: o.a. Dakota Fanning, Guy Pearce, Kit Harington, Carice van Houten
  • Regisseur: Martin Koolhoven
  • Uitgave: Remain in Light
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Speelduur: 104 minuten