Biebtip 292

Gepubliceerd op: 27 november 2018 12:45

Bas Fretz, een 21-jarige vrouw, gaat mee op een wetenschappelijke missie naar het noordpoolgebied. Op deze expeditie (die in 2004 echt plaatsvond) gaat een nogal divers gezelschap van internationale wetenschappers mee. Een deel is vooral geïnteresseerd of er nog olie gevonden kan worden. De rest wil de klimaatverandering onderzoeken.

Bas neemt de plaats in van haar hoogleraar Reinier, die onverwacht is overleden en waar ze verliefd op was. Samen met hem deed ze onderzoek naar dinoflagellaten, eencellige algen. Als die in de bodem van de Noordpool gevonden worden, zou dat betekenen dat daar ooit een subtropisch klimaat was. Tijdens de expeditie zou Reinier hier onderzoek naar doen. Hij was een grote naam binnen de wetenschap, maar dat geldt nog lang niet voor Bas. En dat merkt ze, het wordt haar bijna onmogelijk gemaakt om onderzoek te doen. Er heerst nogal wat afgunst tussen de wetenschappers. Niet alleen in haar onderzoek doet ze ontdekkingen, ook wat betreft Reinier.

Met veel plezier heb ik dit boek gelezen, het is een roman met veel weetjes, maar het is ook erg grappig. Voor deze roman heeft Ellen de Bruin de Anton Wachterprijs 2018 gekregen, deze wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een literair prozadebuut.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Joke Webbink, medewerker klantcontacten 

  • Schrijver: Ellen de Bruin
  • Titel: Onder het ijs
  • Uitgeverij: Prometheus Amsterdam
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Aantal pagina’s: 301