Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 341

Gepubliceerd op: 21 januari 2020 15:52

Eigenlijk kwam ik dit boek bij toeval tegen in de LuisterBieb. De auteur, Rascha Peper, stond altijd nog op mijn lijstje om te gaan lezen. Het was er nog nooit van gekomen. Dat dit boek ook nog eens gaat over de Romanovs, de laatste tsarenfamilie van Rusland, gaf de doorslag. Al sinds jonge leeftijd fascineert het verhaal van de Romanovs mij. Downloaden dus dat luisterboek!

Fascinatie voor de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, houdt een jonge historicus jarenlang in de greep, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in blaast, maar opstuwt tot euforische hoogte.

Ik houd van verhalen die heden en verleden met elkaar verweven. Soms zijn die verhalen een tikkeltje zoetsappig, maar dat is hier zeker niet het geval. Hoe kan het ook, met het afschuwelijke einde dat de tsarenfamilie trof.
Rascha Peper neemt je mee naar het Rusland van 1917. De hoogtijdagen van de tsaar zijn voorbij. De revolutie is in volle gang. Uiterst gedetailleerd worden de laatste weken van het leven van de tsarenfamilie verteld. Fictie, jazeker, maar op een dusdanige manier verteld dat het zomaar eens echt zo gegaan kan zijn.

Tussendoor neemt de lezer ook een kijkje in het leven van de Nederlandse historicus Lex Grol. En eigenlijk is dat net zo interessant als de historische kant van het verhaal. Want hoe zit het nu eigenlijk met die Lex? Waarom is hij geworden zoals hij is?

Het boek is weliswaar een ‘oudje’, maar prima te gebruiken om te lezen voor de lijst voor Havo/VWO. U hebt met ‘Russisch blauw’ een gemakkelijk lezend verhaal in handen, dat ook nog eens een prachtig inkijkje geeft in het tot de verbeelding sprekende leven van de laatste tsarenfamilie.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het als papieren boek, als e-book en als luisterboek bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Monique Dijkgraaf, Medewerker Klantcontacten

  • Schrijver: Rascha Peper
  • Titel: Russisch blauw
  • Uitgeverij: Querido
  • Jaar van uitgave: 1995
  • Aantal pagina’s: 270