Voorwaarden en richtlijnen

Na het versoepelen van de coronamaatregelen zijn bezoekers voor steeds meer zaken welkom in de bibliotheekvestigingen. We vragen daarbij wel aandacht voor een aantal voorwaarden en richtlijnen.

Lees meer

Biebtip 342

Gepubliceerd op: 28 januari 2020 15:22

Het is 1969 en al jaren wordt voor de Noorse kust vergeefs naar olie gezocht. Eén voor een druipen de grote oliemaatschappijen af. Alleen het Amerikaanse Phillips Petroleum blijft stug doorzoeken. De olie-multinationals staan op het punt om te vertrekken. Een drama voor Stavanger, want de visindustrie heeft het moeilijk.

In de prachtige Noorse serie State of happiness volg je niet alleen de oliecowboys van Phillips, maar ook de bewoners van het Noorse vissersdorpje Stavanger. Vlak voor Kerstmis, wordt er toch nog olie gevonden. En hoe: dit blijkt het grootste onderzeese oliebassin dat ooit is gevonden. Vanaf die dag wordt alles anders. Hun leven wordt volledig op de kop gezet. Er komen banen bij en de lonen in Stavanger gaan in twee jaar tijd met vijftig procent omhoog. Dit heeft natuurlijk invloed op het leven van de mensen.

In de film spelen verschillende personages mee dit het verhaal leuk en interessant maken om naar te kijken. Je voelt angst en emoties en het heen en weer geslingerd worden tussen liefde en wat hoort.

Anna, de secretaresse van de burgemeester, zit dicht bij de gebeurtenissen, waardoor je het verhaal onder andere via haar ogen beleefd. Zij is verloofd met duiker Christian, die werkt op het booreiland. Anna leert door de onderhandelingen de Texaan Jonathan Kay kennen. Hij haat Stavanger. Tijdens het verhaal blijkt hij anders te zijn dan je denkt. Meer ga ik niet verklappen.

De Noorse serie State of happiness (Lykkeland) is ook nog eens bekroond met prijzen voor het script en de muziek.

Als u dit interessant vindt , zou ik de dvd reserveren en kijken. Ik heb gezien dat er ook nog een vervolg op komt. Ik kan niet wachten……

Wil jij deze dvd ook lenen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Magda Dekker, teamleider

  • Schrijver: Mette M. Bølstad
  • Producente: Synnøve Hørsdal
  • Titel: State of happiness
  • Uitgeverij: Lumiere
  • Jaar van uitgave: 2018