Biebtip 364

Gepubliceerd op: 28 juli 2020 09:44

Omdat een vakantie naar Turkije er dit jaar door de corona niet in zit heb ik bedacht dat mijn Biebtip moet gaan over het jeugdboek ‘Waar is thuis?’ van Netty van Kaathoven wat zich afspeelt in ons geliefde dorpje Dalyan.

Dit boekje is een onderdeel van de Samenleesboeken. In de Samenleesboeken is de tekst geschreven op twee verschillende AVI-niveaus. De jongste lezer leest de zinnen met grote letters, de meer ervaren lezer leest de andere zinnen. Dit boekje is geschreven voor AVI E4 en M5.

Het boek gaat over Ilke die met haar familie op vakantie gaat naar, jawel Dalyan! Turkije is het thuisland van haar ouders. Oom Osman vaart met zijn boot toeristen over het grote meer. Ilke, haar broer Serhan en haar moeder mogen mee. Dankzij Serhan doet oom Osman goede zaken. Oom Osman wil wel dat Serhan in Turkije blijft en het bevalt Serhan zelf ook goed. Net als mama; zij voelt zich ook thuis. Ilke maakt zich ongerust: moet zij alleen met papa terug naar hun huis in Nederland?

De schrijfster geeft veel informatie over Turkije, de streek waar opa en oma wonen en de leef- en eetgewoonten. En echt, alles wat voorbij komt in het boek herken ik: de bootjes op de rivier, de modderbaden, de dolmus, Iztuzu strand, de markt in Köyceğiz waar vrouwen de bloemetjesbroeken kopen die altijd passen, de ooievaars en natuurlijk de schildpadden. Met mooie warme kleurenillustraties van Veronica Nahmias. Voor kinderen is het een leuk kijkje in de Turkse cultuur, voor mij is het even terug zijn in Dalyan. ‘Waar is thuis?’ Nou voor ons is dat in Dalyan!

Wil jij dit boek ook (mee)lezen? Je vindt het bij De Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, Medewerker Klantcontacten/ICT medewerker

  • Schrijver: Netty van Kaathoven
  • Titel: Waar is thuis?
  • Uitgeverij: Delubas
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Aantal pagina’s: 69