Biebtip 420

Gepubliceerd op: 8 november 2021 13:03

Ik ben iemand die graag het Sinterklaasfeest viert met familie en het leuk vindt als dit feest gevierd blijft worden. Gelukkig komen er nu ook nieuwe boeken uit die een originele insteek maken, zoals “de Pieto –Toets”.

Juf Merel heeft belangrijk nieuws. Er is een pietentekort, en daardoor komt het Sinterklaasfeest in gevaar. Willen de kinderen helpen om het probleem op te lossen? Dat willen de kinderen uit de klas van juf Merel natuurlijk wel! Ze moeten dan natuurlijk wel eerst een pieten-cursus volgen: de Pieto-toets. Dat lijkt wel een beetje op een Cito-toets, maar dan voor Pieten! Alles wat een piet moet kunnen komt aan bod: pepernoten gooien en vangen, liedjes zingen, evenwichtsoefeningen, cadeautjes inpakken en nog veel meer. Lukt het de kinderen om alle onderdelen te halen en te slagen voor hun Pieto-toets?

Het is een interactief boek, de kinderen worden erbij betrokken en hoeven niet alleen te luisteren, maar kunnen ook zelf meedoen. Dat komt omdat de testjes grappig en afwisselend zijn. Bij de algemene kennis blijven de kinderen bijvoorbeeld zitten als het antwoord ja is, en als het antwoord nee is, gaan ze staan. Maar ook zijn er beweeg-onderdelen, zoals evenwichtsoefeningen, gooien met je schoen of opdrachten met pepernoten.

Wat ik ook goed vind aan dit boek de Pieto toets, is dat het echte en modern Sinterklaasboek is. De pietjes zijn divers qua uiterlijk en ook de kinderen in de klas van juf Merel hebben verschillende nationaliteiten.

Bij dit boek zijn ook nieuwe Sinterklaasliedjes gemaakt. Het leuke is dat je deze liedjes kunt beluisteren op Spotify of Youtube. En via de website van Hans Hagen kun je de bladmuziek downloaden plus een echte pietendiploma!  

Wil jij dit fantastische boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Jantine den Toom, teamleider educatie en participatie

  • Schrijver: Hans Hagen en Marieke van Ditshuizen
  • Titel: De Pieto-toets
  • Uitgeverij: Querido
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 74