Biebtip 454

Gepubliceerd op: 2 augustus 2022 09:44

Herinner je de kettingbrieven van vroeger nog? Dat je ‘gedwongen’ werd mee te doen, de brief door te sturen naar meerdere mensen en als je dat niet deed dat dan onheil over je afkwam. Grote kans dat je toch niet meedeed. Maar wat als je wel mee móet doen omdat je kind ontvoerd is en behalve het losgeld wat je moet betalen jij ook een kind moet ontvoeren? Wat doe je dan? Een ontvoering als kettingbrief: dit is De Ketting!

Het is een ochtend als alle andere. Rachel Klein zet haar dochter af bij de bushalte en begint aan haar dag. Maar een telefoontje van een onbekend nummer verandert alles. De beller vertelt Rachel dat haar dochter vastgebonden en gekneveld op de achterbank van zijn auto ligt. Als ze haar ooit weer wil zien, moet ze losgeld betalen en een ander kind ontvoeren. Dit is geen gewone kidnapping: de beller is zelf een moeder wier zoon is ontvoerd en als Rachel niet doet wat haar wordt gezegd, zullen beide kinderen sterven.

In de klauwen van de Ketting zitten betekent dat kinderen worden ontvoerd en pas worden vrijgelaten als de ouders een bedrag betaald hebben en zelf ook weer een kind ontvoerd hebben om te voorkomen dat hun eigen kind vermoord wordt. Slachtoffer. Overlever. Ontvoerder. Crimineel. Je wordt het allemaal.

Eén: je bent niet de eerste en je zult zeker niet de laatste zijn.
Twee: denk erom, het gaat niet om het geld. Het gaat om de Ketting.

Wat een ongelooflijk origineel bedacht verhaal! Bloedje spannend met morele dilemma’s en ik zat me steeds af te vragen hoe ik zou reageren? Wat zou ik doen? Je bent nu onderdeel van De Ketting. De Ketting verandert je in een crimineel.

Het einde vond ik wat teleurstellend, dit leek teveel op een ontknoping uit een actiefilm met fysieke helden, vond ik niet passen bij het verhaal, maar desalniettemin: De Ketting is een dikke aanrader!

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, medewerker klantcontacten/medewerker ICT

  • Schrijver: Adrian McKinty
  • Titel: De Ketting
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 350