Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 467

Gepubliceerd op: 1 december 2022 09:39

Wat doen we met de spullen? Hoe ga je te werk? Wanneer de laatste ouder is overleden? Hoe past dit in het rouwproces? Dit zijn vragen die de auteur Dick Wittenberg zich afvraagt, nadat hij zich realiseert, dat hij bijna geen actieve herinneringen heeft aan het leeghalen van zijn ouderlijk huis.

Dick gaat via begrafenisondernemers en notarissen op zoek naar een familie waarbij hij toeschouwer mag zijn in dit proces en komt zo bij een Brabantse familie terecht van 7 broers en zussen. Hij is als een vlieg op het plafond aanwezig wanneer de familie samen komt om de zaken te bespreken. Hij mag meelezen in de digitale app- en mailberichten van de familie, hij mag documenten lezen. Hij is erbij bij de notaris en ook wanneer er gedobbeld wordt om bezittingen.

Na afloop praat hij met ieder van hen afzonderlijk, behalve met de ene broer die hem succes wenst met zijn boek. Deze broer heeft wel de medewerking verleend, maar voor hem hoeft het allemaal niet. Je ziet de broers en zussen weer in hun vroegere familierol vallen.

Het boek is bijna geschreven als een documentaire, waar ik ingezogen werd en me ook afvroeg; hoe zal dit ooit in mijn familie verlopen. Maar ook waarbij ik dacht “ik moet mijn huis eens goed doorlopen en opruimen”.

Wie sterft, verdwijnt van de aardbodem. Wat achterblijft, zijn de spullen. Wat zeggen die spullen over ons?

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Jantine den Toom Manager educatie en participatie

  • Schrijver: Dick Wittenberg
  • Titel: Wat doen we met de spullen
  • Uitgeverij: De Correspondent
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 235