De bibliotheek ’t Harde gaat verhuizen!

Van 24 juni t/m 9 juli is de bibliotheek 't Harde gesloten i.v.m. een verhuizing.

Biebtip 472

Gepubliceerd op: 16 februari 2023 09:34

Jante Wortel (geen familie van schrijfster Maartje Wortel) wilde clown worden, maar kreeg in het jeugdcircus te horen dat ze daar te verlegen voor was. Toen ging ze schrijven. En dat doet ze fantastisch! ‘Weerlicht’ is haar debuut, maar ik popel om meer van haar te kunnen gaan lezen.

Aan een rondreis door Noorwegen komt abrupt een einde. Of was deze vakantie altijd al gedoemd te mislukken?

Het verhaal gaat over de verstikkende dynamiek binnen een gezin. De gezinsleden hebben echt het goede met elkaar voor, maar de vraag is of je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt. Het thema van het boek, leven met een eetstoornis, is helaas maar al te actueel. Het verhaal schuurt en kriebelt. Je beleeft het vanuit het hoofd van de hoofdpersoon, waardoor je zelf de goedbedoelde acties en reacties van haar ouders en hulpverlening ervaart. Maar aan de andere kant zijn die reacties zo ontzettend begrijpelijk. Zie daar de spagaat tussen verstand en gevoel. Knap uitgewerkt door Jante Wortel! Tel daarbij op dat ze het verhaal in prachtige taal geschreven heeft en je hebt een dijk van een boek.

Ik leef niet in de illusie dat dit is hoe ik het me had voorgesteld. Ik voel zelf ook wel hoe fragiel het allemaal is, hoe knokig, hard en koud. Hoeveel pijn het soms doet, vooral ’s nachts, dat knagende schuldgevoel dat zich heeft genesteld in het kuiltje bij mijn borstbeen.

Zoek je nog een boek om te lezen voor je lijst? Overleg even met je docent, maar ik denk dat je met ‘Weerlicht’ echt een mooie toevoeging hebt.

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Monique Dijkgraaf, Leesconsulent vo en Medewerker Klantcontacten

  • Schrijver: Jante Wortel
  • Titel: Weerlicht
  • Uitgeverij: Das Mag
  • Jaar van uitgave: 2022    
  • Aantal pagina’s: 253