Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 477

Gepubliceerd op: 6 april 2023 12:05

Bij de nieuwe boeken zag ik de titel staan “Wie we zijn” een boek met 25 portretten van vrouwen met een vluchtelingenachtergrond. Op de eerste pagina staan woorden van Nafiss Nia die meteen de toon zetten voor de inhoud van het boek. “Er is geen verhaal zonder gevecht geen reactie zonder actie. We gaan nu en nu is geen straks, geen even later, maar op dit moment. We omarmen het gevecht en maken verhalen, we geven onszelf nooit op, geven om wat we hebben en gaan voor wat we verdienen. Er is altijd een verhaal na een gevecht.”

Stuk voor stuk zijn het verhalen van vrouwen die niet zielig willen zijn. Ondanks de ellende die ze meemaakten zijn ze geen slachtoffers maar aanpakkers. Liever vertellen ze over hun successen in Nederland, hun passie en talenten, dromen en ambities. Over moed en doorzetten. Over wie ze zijn. Zij maakten mij deelgenoot van hun verhaal. Het boek is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen in het verhaal van de ander. Ik kan niet aangeven welk verhaal de meeste indruk op mij heeft gemaakt. Het heeft mij meer inzicht gegeven in hun strijd, hun onzekerheid en hun doorzettingsvermogen. Diep respect voor wie ze zijn!

Benaz is een jonge vrouw die met het gezin vluchtte uit Kabul. Lange tijd leefde ze om de goedkeuring van anderen te krijgen, tot ze na ging denken over wat zíj wilde. Ze had een schuldgevoel naar de Afghanen die niet gevlucht zijn en daarom wilde zij bewijzen dat het niet voor niets was. Ze wilde bewijzen dat ze het waard was. Soms dodelijke vermoeiend, maar het bracht haar verder. Ze blijft dromen. Het eerste droom is om een meisje uit Afghanistan te adopteren omdat zij het land, de taal en cultuur kent en haar alles wil geven, maar ook haar zelfvertrouwen wil geven.

De verhalen laten zien hoe je het verst komt door dicht bij jezelf te blijven. Door niet te willen voldoen aan verwachtingen van anderen, maar door je hart te volgen. Door je open te stellen, door hard te werken en te geloven in jezelf. Deze wijze les geldt natuurlijk niet alleen voor vrouwen met een vluchtelingenachtergrond maar voor iedereen.

Het boek nodigt ook uit om met elkaar in gesprek te gaan, om je open te stellen voor mensen die anders lijken dan jezelf. Hoe beter je elkaar leert kennen des te meer ontdek je hoeveel we op elkaar lijken.

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Magda Dekker, manager Ontmoeting en Verblijf

  • Schrijver: Kleine, Harry
  • Titel: Wie we zijn: 25 portretten van vrouwen met een vluchtelingenachtergrond
  • Uitgeverij: Rotterdam : Kyosei
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 211