De bibliotheek ’t Harde gaat verhuizen!

Van 24 juni t/m 9 juli is de bibliotheek 't Harde gesloten i.v.m. een verhuizing.

Biebtip 482

Gepubliceerd op: 19 mei 2023 12:18

Baltische lichten : In het kielzog van de Oostvaarders is een bijzonder reisverhaal. Harry Klieverik, de schrijver van dit boek, gaat als solozeiler op zoek naar de beleving en het avontuur op de Noordzee en de Oostzee. Zijn reis volgt de handelsroute die al honderden jaren wordt gevolgd door Nederlandse koopvaarders naar de Oostzee.

Overal op de route gaat Harry Klieverik op zoek naar verhalen over de geschiedenis van de plekken waar hij aanlegt. Vaak aan de hand van de vuurtorens die daar staan. Veel vuurtorens hebben een speciale rol gespeeld in de geopolitieke geschiedenis van het land. Zoals de vuurtoren op het Finse eiland Bengtskär. Deze vuurtoren maakte grote indruk op Harry Klieverik. Zowel door zijn vorm, een imposante toren op een lage kale rots. Als ook door het dramatische oorlogsverleden. In 1941 vochten de vuurtorenwachters zij aan zij met Finse soldaten tegen een overmacht van het Rode Leger.

De verhalen van Harry Klieverik gaan ook over mensen. Bekende, zoals de Amsterdamse burgemeester Nicolaes Witsen en zijn band met de jonge Russische tsaar Peter de Grote. En onbekende, zoals Fopke Cornelisz van Ameland.

Het is een persoonlijk verhaal, Harry Klieverik vertelt regelmatig hoe hij de reis beleeft. Voor niet-zeilers, zoals ik, geeft het boek ook een mooie inkijk in hoe geavanceerd zeilschepen tegenwoordig zijn. ’s Nachts doorzeilen en dan 10 minutenslaapjes doen kan gewoon, heel bijzonder.

Voorin het boek staat een duidelijke kaart met de route. Het boek is geïllustreerd met foto’s.

Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van reisverhalen en voor iedereen met interesse in geschiedenis.

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Diana Pater, beleidsadviseur

  • Schrijver: Harry Klieverik
  • Titel: Baltische lichten: In het kielzog van de Oostvaarders
  • Uitgeverij: Elikser Uitgeverij
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 385