Gedreven Terlouw: we kunnen het energie probleem oplossen

Gepubliceerd op: 14 november 2019 11:06

Woensdagmiddag 13 november gaf Jan Terlouw op uitnodiging van de Bibliotheek Noord-Veluwe in Heerde een lezing over duurzaamheid. Op gedreven wijze sprak Terlouw over energie gebruik.

“Om energie te krijgen is veel tijd nodig, om het te gebruiken heel weinig tijd. We verstoken bijvoorbeeld in een houtkachel in een week tijd een boom die er 100 jaar over heeft gedaan om te groeien. Het gebruik van brandstoffen gaat ten koste van de aarde, we schrapen de aarde in korte tijd leeg. En wat wij aan fossiele energie opmaken is ook echt op, dat is er niet meer voor onze kinderen. Gelukkig is er directie energie, bijvoorbeeld van de zon, en dat is er meer dan genoeg”, vertelde Terlouw. Dat dit niet volop wordt ingezet komt volgens Terlouw omdat we niet voldoende weten over de gevolgen van ons energie gebruik.

Het geboeide publiek luisterde muisstil naar de woorden van Terlouw. Met goedkeurende blikken en hoofdknikken lieten de bezoekers merken dat de informatie van Terlouw hun raakte. Het goede nieuws van Terlouw is dat het energie probleem nog opgelost kan worden, het is nog niet te laat. Als we duurzaam willen leven, het motto van de leesbevorderingscampagne Nederland Leest dit jaar, dan moeten we de aarde niet slechter achterlaten dan dat deze was toen we geboren werden. En om dat aan ons duidelijk te maken spreekt Terlouw, op zijn 87e, nog met plezier en passie over dit onderwerp.

Na afloop van de lezing was er gelegenheid voor het stellen van vragen, hier werd veel gebruik van gemaakt. Daarna signeerde Terlouw zijn boeken. De bezoekers waren vol lof over Terlouw en noemden hem een inspirerende persoonlijkheid en goede spreker. De lezing noemden ze interessant, overtuigend en vol stof tot nadenken.