Kijktip: Bibliotheek in de schijnwerpers met docu Frans Bromet

Gepubliceerd op: 20 maart 2019 13:38

Tijdens de Boekenweek zendt de VPRO de serie 'De bibliotheek' uit, waarin documentairemaker Frans Bromet door acht openbare bibliotheken dwaalt en bezoekers, medewerkers en vrijwilligers spreekt. De documentaire laat zien dat de bibliotheek allang niet meer een plek is waar je slechts komt voor het lenen van boeken.

De bibliotheek is de hedendaagse stadshuiskamer waar het bruist van de meest uiteenlopende activiteiten. Iedereen is welkom in de bieb, het is er prettig toeven en niet onbelangrijk: de bibliotheek is de enige openbare plek die de hele dag gratis toegankelijk is. Van dakloze tot miljonair en van scholier tot gepensioneerde: de bieb is een plek waar heel Nederland samenkomt.

Frans Bromet interviewt de bibliotheekbezoekers en -medewerkers op geheel eigen en kenmerkende wijze en weet door goed te kijken én de juiste vragen te stellen persoonlijke verhalen bloot te leggen. Zo ontmoet hij in Den Helder een 24-jarige vluchteling uit Sri Lanka die in een zanggroep Nederlandse liedjes leert. En in de Nijmeegse bieb spreekt hij een jonge vrouw die een cursus 'Columns schrijven' volgt, maar niet toekomt aan schrijven omdat haar leven te vol is.
De bibliotheek, van maandag 25 t/m vrijdag 29 maart, 19.10 uur op NPO 2

Foto van https://www.vpro.nl/programmas/de-bibliotheek.html