Wij zijn maandag 6 juni (2e Pinksterdag) gesloten

Leestas voor kleuters bij zes basisscholen in Oldebroek

Gepubliceerd op: 23 december 2021 09:47

Zes basisscholen in Oldebroek nemen deel aan het project Leestas van de Bibliotheek Noord-Veluwe. Na een succesvolle pilot bij één school van dit zelf ontwikkelde project, zijn er nu vijf nieuwe scholen gestart.

Rita van Lierop, specialist educatie bij de Bibliotheek Noord-Veluwe, is trots op dit resultaat. “Samen met een leerkracht van de Looschool hebben we dit project bedacht. De bedoeling is dat ouders en kleuters samen met lezen en taalspelletjes bezig zijn. Na de succesvolle pilot bij de Looschool doen nu ook de Bron, Eben Haëzer, Regenboog, Spoorzoeker en Timotheus mee.”

De opzet is eenvoudig volgens Rita van Lierop: “De kleuters krijgen bij toerbeurt de Leestas, met daarin een zelfuitgezocht boek, een spelletje en een knuffel, mee naar huis. Kinderen vinden het best spannend om een boek en een spelletje uit te kiezen om mee naar huis te nemen. Het knuffeltje gaat mee zodat het kan meeluisteren bij het voorlezen! Omdat de Leestas één week in het gezin blijft is herhaling mogelijk wat betreft voorlezen en het spel spelen.”

Over het doel van het project zegt Rita van Lierop “De Leestas is een leuke manier om ouders van kleuters te betrekken bij de taalontwikkeling en het stimuleren van leesplezier van hun kind. Samen lezen en een spelletje doen is leerzaam, leuk en heel gezellig! Ouders kunnen hun ervaring delen door het schrijven van een verslagje of het maken van een foto en kleuters mogen een tekening maken, maar dat is geen must. Het voorkomen van laaggeletterdheid en het bevorderen van leesplezier is voor zowel de scholen als voor de Bibliotheek Noord-Veluwe belangrijk.”

De Leestas is een nieuw onderdeel van het Bas Project van de gemeente Oldebroek. Bas is een leesbevorderingsproject voor kinderen van 0 tot 6 jaar waarin het basisonderwijs, de kinderopvang, het consultatiebureau en de Bibliotheek Noord-Veluwe samenwerken. Leesplezier staat voorop.