Naomi Smelt voorleeskampioen Oldebroek!

Gepubliceerd op: 23 februari 2018 14:07

De voorleeswedstrijd van de bibliotheek in Oldebroek is gewonnen door Naomi Smelt van De Rank. Deze lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd werd georganiseerd door de Bibliotheek Noord-Veluwe.

Elf basisscholen uit de gemeente Oldebroek namen donderdagavond deel aan de lokale ronde van de Voorleeswedstrijd, waar de schoolkampioenen voorlazen aan een volle zaal. De andere leerlingen die als schoolkampioen meededen aan de voorleeswedstrijd in Oldebroek zijn Melissa van Duinen van de Schaapskooi, Rosalin Schoonhoven van Eben Haëzer, Kyra Bakker van de Timotheusschool, Myrthe van Eijsden van De Meidoorn, Yoran van den Brink van de Looschool, Jesper van den Brink van De Bron, Vera van Boven van De Wegwijzer, Dirk ten Cate van De Regenboog, Mirjam Kragt van de Nassauschool en Elza van de Wetering van Het Noordermerk.

Opnieuw voorleeskampioen
Naomi Smelt las voor uit Het geheim van de schatrovers van Frank van Pamelen en Lies Beers. Naomi heeft een prachtige stem, las duidelijk voor en boeide met haar verhaal. Dit bewijst maar weer eens dat een heel goede lezer nog beter wordt door een goed gekozen stuk. Naomi is geen onbekende. Vorig jaar, met een andere jury, won zij ook de Voorleeswedstrijd. Toen zat ze in groep 7. De Rank heeft een goede keus gemaakt om haar weer als schoolkampioen uit te roepen en af te vaardigen naar deze lokale voorleesronde.

De schoolkampioenen lazen voor aan een volle zaal met 90 mensen: ouders, leerkrachten, medeleerlingen en een enkele oma en opa. De voorleeswedstrijd was gezellig, zoals altijd in Oldebroek. De scholen laten zien dat een (voor)leescultuur belangrijk is voor alle kinderen.

Jury
De jury had een lastige taak met goede kandidaten van maar liefst elf scholen. Lynet de Vries, logopediste en dyslexiespecialiste, reikte namens de jury, die verder bestond uit Bart Zwiers, beheerder Kulturhus de Talter en de Zwikmeule en mevrouw Messie, leesconsulent van de Bibliotheek Noord-Veluwe, de beker uit aan Naomi. Naomi gaat nu door naar de lokale ronde in Apeldoorn, waar zij de gemeente Oldebroek zal vertegenwoordigen. Lynet de Vries sprak alle schoolkampioenen toe. Zij vertelde dat deze voorleeskanjers een voorbeeld zijn voor alle andere kinderen, maar vooral voor kinderen die het moeilijk vinden om te lezen. Leren lezen gaat niet vanzelf. Als je laat zien dat je meer plezier in lezen krijgt omdat je door veel lezen echt beter gaat lezen, dan wordt het ook echt steeds leuker.

Spandoekenwedstrijd
Alle scholen hadden veel supporters mee en zij hadden prachtige spandoeken gemaakt. Het is voor de voorlezers een stuk leuker om ook op deze manier te worden aangemoedigd. De spandoekenwedstrijd, waarbij de voorleeskampioenen het beste spandoek van de avond kiezen, is gewonnen door de Timotheusschool met hun leus Mobieltjes uit en luisteren maar. Onze kampioen zit klaar. Zij kregen een boekenbon voor een mooi voorleesboek voor hun eigen groep.