Pilot Lezen is scoren van start in Elburg

Gepubliceerd op: 19 maart 2019 12:11

Op de Prins Willem Alexanderschool (PWA)in Oostendorp en de Borchstee in Elburg is maandag 18 maart de pilot voor het project Lezen is scoren van start gegaan. Hierbij werken de scholen, de buurtsportcoaches van Stichting Wiel en de Bibliotheek Noord-Veluwe samen om lezen en bewegen te stimuleren.

Lezen en sporten belangrijk
Bij de aftrap op de PWA ontvingen de leerlingen van groep 6/7 een krat vol met boeken over sport, bewegen en gezonde voeding. Geraldine Galjee, leesconsulent van de Bibliotheek Noord-Veluwe en Marco de Vries, buurtsportcoach bij Stichting Wiel, gaven meteen uitleg over het project. Zes weken lang krijgen de leerlingen vrije leestijd om de boeken te lezen, als ze een boek uithebben plakken ze een sticker op de poster die hiervoor in de klas is opgehangen. Aan het einde van het project wordt geteld hoeveel boeken de klas heeft gelezen en volgt een afsluitende sportles. Volgens Geraldine Galjee is de combinatie lezen en sporten perfect: “Lezen is goed voor je hersens, sporten is goed voor je lichaam, allebei is het heel belangrijk voor de ontwikkeling van de leerlingen!“

Wedstrijdelement spreekt aan
Annelies Miltenburg, leerkracht op de PWA, was meteen enthousiast toen ze hoorde over dit project. “Dit is een sportieve klas, het wedstrijdelement spreekt ze enorm aan. Er is al regelmatig de mogelijkheid om vrij te lezen, dus dit is goed in te passen in het lesprogramma”. Ook buurtsportcoach Marco de Vries is enthousiast over het project. “Door al die boeken over sport kunnen de leerlingen zelf kiezen wat bij ze past, ze kunnen zich identificeren met een sporter of beslissen welke sport iets voor hen is”. Annelies Miltenburg, Marco de Vries en Geraldine Galjee zijn het eens over het effect van de sportboeken in de klas “Kinderen hebben wel interesse in sport en zullen daarom eerder een boek pakken”

Enthousiaste reacties in de klas
De aftrap bij groep 6 op de Borchstee werd gegeven door Jantine den Toom, educatiespecialist en leesconsulent bij de Bibliotheek Noord-Veluwe en Matthijs Bastiaan, buurtsportcoach bij Stichting Wiel.
Aan het einde van de presentatie liet Jantine den Toom zien welke boeken ze had meegenomen. Al bij het eerste boek, Het Ajax receptenboek, vlogen de enthousiaste reacties door de klas: “Oh, mag ik ‘m?”, “Die is leuk”, “Oh ja, die wil ik!” en ook bij andere boeken wilden kinderen meteen aan het lezen.

Combinatie lessen en boeken succesvol
Melanie Veldkamp, leerkracht op de Borchstee, integreert vaker boeken bij de lessen. “Nu wordt bewegen en gelezen gecombineerd, maar bijvoorbeeld bij biologie kunnen kookboeken worden gebruikt, bij aardrijkskunde atlassen, informatieboeken worden bij allerlei vakken toegepast. Bewegend leren, dan bereiken we veel, dat is goed voor de ontwikkeling van de leerlingen”. Matthijs Bastiaan kwam met het idee om ook gezonde voeding aan het project te verbinden, vanuit het project Jongeren op gezond gewicht een logische stap. “Als buurtsportcoaches kunnen we meer betekenen dan alleen het verzorgen van gymlessen. Het verbinden van school, bieb en buurtsportcoaches is voor mij de reden om mee te doen aan dit project”.

Aansluiten bij het interessegebied
Jantine den Toom legt uit waarom Bibliotheek Noord-Veluwe met Lezen is scoren begint. “Uit onderzoek blijkt dat met name jongens minder interesse in lezen hebben. Met boeken die aansluiten bij hun interessegebied kun je deze kinderen toch aan het lezen krijgen”.


Het project Lezen is scoren is op dit moment een pilot. Het is de bedoeling dat dit project, bij een positieve evaluatie, in het nieuwe schooljaar wordt aangeboden via het Educatieve Programma van de Bibliotheek Noord-Veluwe.