Wij zijn maandag 6 juni (2e Pinksterdag) gesloten

Taalvrijwilligers gezocht

Gepubliceerd op: 17 januari 2022 14:34

Taalpunt Oldebroek van de Bibliotheek Noord-Veluwe zoekt vrijwilligers die volwassenen willen helpen op het gebied van de Nederlandse taal. Taalvrijwilligers begeleiden iemand die beter Nederlands wil leren spreken, lezen en/of schrijven. Dat kunnen mensen zijn die Nederlands als moedertaal hebben, maar ook mensen met een migratie-achtergrond.

Taalpuntdocent Barrie Nitrauw voegt hier een oproep aan toe: “Ook mannen zijn zeer welkom!
Het blijkt vaak een goede match om mannen samen met taal bezig te laten zijn. Zo heb ik een oud-monteur gekoppeld aan iemand die heel graag sleutelt aan allerlei apparaten en motoren. Mannen spreken gewoon een soort verbindende taal met elkaar ook al komen ze uit verschillende landen.”

Na een training van 5 dagdelen wordt de nieuwe taalvrijwilliger gekoppeld aan een deelnemer of helpt hij/zij in een groep, net waar de voorkeur van de vrijwilliger naar uit gaat. Taalvrijwilligers krijgen blijvend advies en begeleiding van de taalpuntdocent, o.a. in de vorm van een terugkommoment na de training.
De taalvrijwilliger krijgt veel vrijheid in hoe de begeleiding wordt ingericht. De bibliotheek in Wezep of Oldebroek kan gebruikt worden als werkplek bij de taalhulp, maar bijvoorbeeld samen met de deelnemer wandelen kan ook.

Aanmelden of meer informatie? Mail of bel met Taalpuntdocent Barrie Nitrauw.
Mail: taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl
Bel: 06-45706801 (op maandag van 14.00 tot 16.00 uur of vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur)

Taalpuntdocent Barrie Nitrauw geeft de training en zorgt voor de koppeling tussen deelnemers en vrijwilligers. De trainingslocatie is afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen.

Taalvrijwilligers hebben een belangrijke rol bij het Taalpunt. Na de training worden ze ingezet als taalcoach. Dan begeleiden ze een vaste deelnemer uit Nederland of een ander land gedurende 1 tot 1,5 uur per week. Als taalcoach heb je een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de deelnemers.