Taalvrijwilligers gezocht in Oldebroek en Elburg

Gepubliceerd op: 24 oktober 2019 10:13

De Taalpunten in de gemeenten Oldebroek en Elburg zoeken nieuwe taalvrijwilligers. Taalvrijwilligers bieden hulp aan mensen die beter willen leren lezen of schrijven.

Barrie Nitrauw, Taalpuntdocent gemeente Oldebroek: “Bijna iedere week krijg ik een verzoek om hulp van een nieuwe deelnemer, Taalpunt gemeente Oldebroek heeft echt nieuwe taalvrijwilligers nodig!”.

In november start de training voor nieuwe taalvrijwilligers uit de gemeenten Oldebroek en Elburg bij de Bibliotheek Noord-Veluwe. De training bestaat uit vier avonden en vindt afwisselend plaats in de Bibliotheek in Elburg, Clakenweg 146, 8081LZ Elburg en bij de Bibliotheek in Wezep, Mariënrade 3, 8091XS Wezep.

Belangrijke rol taalvrijwilligers
Barrie Nitrauw, de Taalpuntdocent, verzorgt de training en zorgt voor de koppeling tussen deelnemers en taalvrijwilligers. Taalvrijwilligers hebben een belangrijke rol bij het Taalpunt. Na de training worden ze ingezet als taalcoach. Dan begeleiden ze een vaste deelnemer uit Nederland of een ander land gedurende 1 tot 1,5 uur per week. Als taalcoach heb je een positief effect op het leren van de taal, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen van de deelnemer.

Aanmelden
Aanmelden voor de trainingen of meer informatie? Mail dan naar taalpuntoldebroek@biblotheeknoordveluwe.nl of app/bel naar taalpuntdocent Barrie Nitrauw via 06-45706801. Zij is bereikbaar op maandag van 14.00 – 16.00 uur en op vrijdag van 17.00 – 19.00 uur.

Ook in de gemeenten Epe, Hattem en Heerde is regelmatig behoefte aan nieuwe taalvrijwilligers.
Meer informatie over de Taalpunten.

2,5 miljoen volwassenen
Taalvrijwilligers zetten zich in voor mensen die beter willen leren lezen, schrijven en spreken. Landelijke cijfers geven aan dat 2,5 miljoen volwassenen (16 jaar en ouder) de Nederlandse taal niet goed beheersen.

Ook in de gemeente Oldebroek is het niet goed spreken van de Nederlandse taal vaak een probleem in dagelijkse leven van deze mensen. Van boodschappen doen, tot aan helpen met huiswerk of het betalen van rekeningen. Bij het Taalpunt wordt gekeken wat iemand wil leren en daar wordt een passende cursus, taalgroep of taalcoach bijgezocht.