Taalvrijwilligers ontvangen certificaat van wethouder Vos

Gepubliceerd op: 23 september 2019 15:36

Wethouder Vos heeft in de bibliotheek in Wezep certificaten uitgereikt aan nieuwe taalvrijwilligers. Wethouder Vos bedankte de vrijwilligers en benoemde het belang van hun inzet voor de bestrijding van laaggeletterdheid.

De nieuwe taalvrijwilligers komen uit de gemeenten Oldebroek, Elburg en Epe. Barrie Nitrauw, Taalpuntdocent gemeente Oldebroek en Jan van de Pol, Taalpuntdocent gemeente Elburg, waren aanwezig en feliciteerden de taalvrijwilligers met hun certificaat. De nieuwe taalvrijwilligers vinden het belangrijk om volwassenen te helpen om beter te leren lezen, schrijven of spreken. Ze hebben de afgelopen maanden bij het Taalpunt van de Bibliotheek Noord-Veluwe een training van vier dagdelen gevolgd en de meesten zijn al bezig met de begeleiding van een deelnemer.

Week van de Alfabetisering
Dat de uitreiking van de certificaten gepland is tijdens de Week van de Alfabetisering is natuurlijk geen toeval. Tijdens de Week van de Alfabetisering komen gemeenten, bibliotheken, scholen en bedrijven samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Barrie Nitrauw vindt dit heel belangrijk “Er zijn nog steeds veel mensen in deze omgeving die niet goed kunnen lezen en schrijven. Daardoor kunnen zij niet goed meekomen in de maatschappij. Met de Week van de Alfabetisering willen we deze mensen laten weten dat ze geholpen kunnen worden.”

Nieuwe taalvrijwilligers gezocht
Er is nog steeds behoefte aan nieuwe taalvrijwilligers. Mensen die meer informatie willen of zich willen aanmelden als taalvrijwilliger kunnen contact opnemen met Barrie Nitrauw voor de gemeente Oldebroek, taalpuntoldebroek@bibliotheeknoordveluwe.nl en met Jan van de Pol voor de gemeente Elburg, taalpuntelburg@bibliotheeknoordveluwe.nl. Bij voldoende aanmeldingen start de volgende training in november. Bij een Taalpunt kan iedereen terecht die beter wil leren lezen en schrijven. Bij het Taalpunt wordt gekeken wat iemand wil leren en daar wordt een passende cursus, taalgroep of taalvrijwilliger bij gezocht.

Taalpunten zijn belangrijk bij het bestrijden van laaggeletterdheid. Hierbij werken de Bibliotheek, gemeente, de stichting Lezen en Schrijven, welzijnsorganisaties en andere partners samen.

In de Bibliotheken in Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Vaassen, Wapenveld en Wezep is een Taalpunt aanwezig. Kijk hier voor meer informatie. Nieuwe taalvrijwilligers voor Hattem, Heerde en Epe zijn ook welkom, zij kunnen voor informatie en aanmelding contact opnemen met de Taalpuntdocent in hun gemeente.