Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 203

Gepubliceerd op: 15 april 2016 11:40

De 15-jarige Max (ik-figuur) heeft veel vrienden, houdt van voetballen en uitgaan. Dan blijkt dat Max lymfeklierkanker heeft. Hij zegt daarover: “Deze ziekte gun ik niemand, en dus ook mezelf niet. Mijn chemokuren gaan vandaag beginnen en ik zie de komende tijd als een treinrit. Over acht maanden eindigt de reis. Ik rijd rustig mee, en uiteindelijk stap ik uit. Genezen. Vrij”.

Hij krijgt gelijk want na 8 maanden worden hij genezen verklaard. Max pakt zijn oude leven weer op, maar na verloop van tijd verschijnen er barstjes in zijn vrolijke, onbezorgde leven. Hij krijgt last van hyperventilatie en angstaanvallen. Uiteindelijk lukt het hem om gebeurde een plekje te geven.

Het is de auteur gelukt om naast het heftige verhaal een humoristisch en vrolijk boek over een puber met kanker te schrijven. Er is veel aandacht voor de psychische kant van de ziekte: hoe gaan stoere voetbaljongens om met een vriend die kanker heeft? Hoe dealt Max zelf met zijn ziekte en de nasleep ervan? Durft hij zijn angsten onder ogen te zien? Roy Looman (inmiddels twintig) vertelde zijn levensverhaal aan schrijver Edward van de Vendel. Op basis van hun vele gesprekken schreef Edward daarna dit krachtige boek. Het leest snel, is eerlijk en weinig sentimenteel. Goede balans; voor jongeren vanaf 15 jaar.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Rita van Lierop, BackOffice Jeugd

  • Schrijver: Vendel, E van de & R Looman
  • Titel: Het kankerkampioenschap voor junioren
  • Uitgeverij: Querido
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Aantal pagina’s: 215