Media Ukkie Dagen

Jeugd 0-6 jaar

Webinar 'Swipe, stap, sprong'

In dit webinar neemt Denise Bontje (mediasmarties.nl) je mee in het media-aanbod voor jonge kinderen. Je krijgt antwoord op vragen die je als ouder hierover kunt hebben en je krijgt ook nog mediatips voor thuis mee.
Let op: de video van het #MUD2023-webinar, over 'Balans: bewegen met media', is hier binnenkort te zien.


Hele handige hyperlinks 🧐

MediaDiamant

Media Diamant

De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien. Dit jaar ligt de nadruk op balans.
 

Ga naar de MediaDiamant

Mediasmarties

Mediasmarties

Mediasmarties is dé online gids bomvol recensies van kindermedia. Welke app of welk boek past bij de ontwikkeling en interesse van jouw kind?

Ga naar MediasmartiesMeer leesplezier met je kind 😀

Boekstart

boekstart

Kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Begin daarom vroeg met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten (en hun ouders stiekem ook).

Ga naar Boekstart

Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek

Ben je op zoek naar de leukste boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar? Op Jeugdbibliotheek.nl vind je voorleesboeken, luisterboeken én prentenboeken. Duik ook in de schatkist van Jeugdbibliotheek!

Ga naar Jeugdbibliotheek.nl


Voorlezen en in gesprek 🗣️

Media Ukkie Dagen: mediawijs opvoeden!

Tijdens de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april) staan we stil bij mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. De belangrijkste activiteit is het gratis webinar Swipe, stap, sprong. Verder zijn er tips voor ouders en kinderopvang.

Mediagebruik en jonge kinderen? Jazeker! Ouders en kinderdagverblijven hebben een rol om kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking te laten komen met verhalen: voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Verhalen komen in verschillende vormen: met en zonder scherm. Maar... in hoeverre kunnen media bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen?

Al deze onderwerpen komen voorbij tijdens het gratis webinar van Denise Bontje (Mediasmarties). Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Hieronder nuttige sites en tips voor ouders en kinderopvang.

Media voor baby’s en dreumesen:
BabyTV (filmpjes)
De Voorleeshoek (voorleesverhalen)
Dribbel (spelletjes)

Media voor peuters:
Bumba (filmpjes)
Nijntje (filmpjes)
Hopla (spelletjes en filmpjes)

Wanneer is een filmpje geschikt voor peuters?
Het is kort en langzaam
Het gaat over alledaagse dingen die je peuter herkent
Het is vrolijk, met weinig negatieve emoties
Het heeft weinig beweging op de achtergrond
Het bevat leuke muziek of liedjes

Informatie over mediaopvoeding
Mediawijsheid.nl: het dossier Mediaopvoeding biedt je tips & informatie om met mediaopvoeding aan de slag te gaan.

Mediagesprek: een website met informatie en handige tips om samen met je kind in gesprek te gaan over leuk en veilig mediagebruik.
 

Voorleesfilmpjes van Bereslim

Bij Bereslim kijk én luister je samen naar mooie prentenboeken, soms ook in het Engels. Mik en Melle stellen soms vragen bij het prentenboek. Log in met je bibliotheekpas en word ook Bereslim.

Neem een kijkje bij Bereslim

Het Mediagesprek

Het Mediagesprek

Wil je je kind op weg helpen in de online wereld? Het Mediagesprek helpt je bij het gesprek over veilig en leuk mediagebruik. Ontdek tips bij de onderwerpen Plezier, Veilig, Samen, Inhoud en Balans.

Check alle tips van het Mediagesprek