Aangepaste openingstijden

Tijdens de schoolvakanties hebben een aantal vestigingen aangepaste openingstijden en zijn er een aantal miniservicepunten gesloten.
Kijk op deze pagina voor alle informatie.

Bieb Noord-Veluwe heeft top-jeugdspecialist in huis

Gepubliceerd op: 13 oktober 2023 09:50

Monique Dijkgraaf van de Bibliotheek Noord-Veluwe maakt grote kans uitgeroepen te worden tot beste jeugdspecialist van Nederland. De medewerker klantcontacten en leesconsulent kreeg tijdens de Kinderboekenweek op haar werk in de bibliotheek in Elburg tot haar grote verbazing te horen dat ze bij de laatste drie genomineerden zit.

Monique was in het grootste geheim door haar collega’s voorgedragen voor de verkiezing van beste jeugdspecialist. Dat is een initiatief van de stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst, een ondersteuningsorganisatie voor bibliotheken en onderwijsinstellingen.

In het juryrapport staat ‘Monique geeft elke jongere een kom-binnen-wees-welkom-gevoel.’ Monique is dé reden dat (ouders van) jongeren naar de bibliotheek in Elburg komen. Ze is heel erg benaderbaar en laat geen enkel kind weifelend in de bibliotheek staan. Iedereen gaat met een passend boek de deur uit, want ook zij weet: het start met leesplezier! Met haar initiatief ‘Fluitend door je leeslijst’ wil ze ervoor zorgen dat de leerlingen gemakkelijk starten met een boek. Ze maakt ook leeslijsten voor docenten, zodat ook zij de juiste adviezen aan hun leerlingen kunnen geven. Natuurlijk houdt ze deze adviezen niet voor zichzelf, ze deelt veel op social media en zo kan iedereen er de vruchten van plukken. Ook haar eigen collega’s.

Monique is een echte vakidioot; overal waar ze komt, checkt ze even de bibliotheek. En naast haar werk als leesconsulent binnen de bibliotheek en bij twee scholen, doet ze ook de webcare van de KB en is ze een vaste waarde bij de uitleen. Monique is een echte frisse wind in de Bibliotheek Noord-Veluwe en heeft al veel impact gemaakt op het gebied van leesbevordering onder de jongeren in haar regio. Een waardige nominatie voor de Jeugdspecialist van het Jaar 2023.

Bibliotheek-directeur Hetty van de Weg is in haar nopjes met de nominatie: ,,Een geweldige verdienste van Monique. Dit is haar van harte gegund. Ze heeft vorig jaar met veel succes de opleiding community librarian afgerond en weet dat in de praktijk op scholen op creatieve wijze vorm te geven. Wij zijn enorm trots op haar. De manier waarop zij jongeren enthousiast voor boeken weet te krijgen is niet alleen heel bijzonder, maar ook erg belangrijk. Het bevorderen van leesplezier bij de jeugd is een van de kerntaken van onze bibliotheek. Kinderen en jong volwassenen moeten goed leren lezen om vooruit te komen en mee te blijven doen in deze maatschappij.’’

Patatpraat

De genomineerde wordt door haar collega’s geprezen voor haar verrassende initiatieven. Zo bedacht Monique Dijkgraaf ‘patatpraat’: bijeenkomsten waarbij ze onder het genot van een frietje met een moeilijk bereikbare groep als vmbo-leerlingen over boeken en lezen praat. Op het Nuborgh College Oostenlicht in Elburg werkt ze een deel van haar tijd als leesconsulent. Ze maakt zich daar sterk voor een nauwe samenwerking met de bibliotheek, leerlingen hebben inmiddels een eigen boekenkast gemaakt.

Een van de collega’s die Monique heeft voorgedragen is Janny Bultman: ,,Als ik met haar werk is ze zó goed in het adviseren van titels aan kinderen en jongeren. Ze leest - uiteraard! - ongelooflijk veel jeugd- en jongerenboeken en kan hierdoor ook goed adviseren. Ze weet jongeren echt een ‘kom binnen en wees welkom gevoel’ te geven. Ze is actief op kanalen als Instagram en Mastodon en allemaal gericht op jeugdliteratuur!’’

Collega Monique Beumer vult aan: ,,Monique bedenkt elke keer nieuwe vormen om boeken onder de aandacht te brengen zoals een boekencoverquiz voor brugklassers van het Oostenlicht. Ook heeft ze een schrijversbezoek georganiseerd voor 135 leerlingen met jongerenwerker en auteur Robert Pruis naar aanleiding van zijn boek ‘Naakte keuzes’ en een gedichtenwedstrijd, waarbij de gedichten in de bibliotheek werden gepresenteerd.’’ En oh ja, ook nog dit: ,,Op Twitter schreef Monique Dijkgraaf in oktober 2022 dat ze een gesprek had met een docent naar aanleiding van een ingeleverd boekverslag. Op de vraag waarom hij dit boek gekozen had de leerling gezegd: ‘omdat de mevrouw van de bieb hem aan mij gaf’. De leerling had geschreven dat het een leuk, avontuurlijk en spannend boek was. Bieb-missie geslaagd.’’

Monique Dijkgraaf en haar collega’s van de Bibliotheek Noord-Veluwe krijgen op 9 november te horen of Monique de allerbeste jeugdspecialist van Nederland is.

De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, Stichting CPNB en Bibliotheekblad.