Aangepaste openingstijden

Tijdens de schoolvakanties hebben een aantal vestigingen aangepaste openingstijden en zijn er een aantal miniservicepunten gesloten.
Kijk op deze pagina voor alle informatie.

Biebtip 375

Gepubliceerd op: 21 oktober 2020 13:22

Normaal gesproken schrijf ik altijd de Biebtip over kinderboeken, omdat ik van kinderboeken hou, me in mijn werk bezighoud met educatie, kinderboeken een feest vind. Maar dit keer een aanrader over een volwassen boek. En niet zomaar een boek, maar een indrukwekkend verhaal, dat verbeeldend verwoord wordt op momenten dat het mag, op meer pijnlijke en lugubere verhaaldelen zodanig beschrijvend is, dat het te lezen is. (Indien het meer verbeeldend zou zijn gedaan, kun je het boek haast niet verwerken).

Het begin is gelijk overweldigend, je leest hoe Lydia en Luca aan de moordlust van de narcos ontsnappen. Lydia beseft dat ook zij en haar zoontje dood hadden gemoeten, en in een combinatie van shocktoestand, blinde paniek en rationeel denken, vluchten ze weg van de plek des onheils. Ze maken dat ze wegkomen, maar waar naartoe? Er is maar één optie: El Norte, de Verenigde Staten. Daar komt bij dat Lydia bevriend is geraakt met El Lechuza, die haar regelmatig in haar boekwinkel opzocht. Zij kent hem, deze man, er ontspon zich zelfs een vlinderachtige verliefdheid, maar nu maakt hij jacht op haar en haar zoon en moet Lydia dealen met een afschuwelijk schuldgevoel. Hun vluchtmiddel is La Bestia, de goederentreinen die naar het noorden rijden.

Duizenden migranten, op zoek naar iets van een leven in El Norte, uit Guatemala en Honduras, reizen op het dak van deze treinen dwars door Mexico. Het is een huiveringwekkende tocht, want ook de meeste politieagenten en overheidsdienaars staan op de loonlijst van de drugskartels. Het zijn barre en gruwelijke omstandigheden, die menig mensenleven kosten. Nadat Lydia en Luca, samen met de Hondurese meisjes Soledad en Rebeca de weerzinwekkende treintocht overleefd hebben, wacht hen nog een driedaagse tocht door de Sonora-woestijn om het relatief veilige Noord-Amerika te bereiken. De radeloosheid, angst, maar ook Lydia’s mededogen met het lot van anderen is bijzonder treffend neergezet.

Door middel van dit fictieve boek heb ik weer kennis opgedaan over een onderwerp, waar ik tot nu toe, toch niet zo veel van wist.

Wil je ook meer weten, dit boek is te leen en te reserveren bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Jantine den Toom, teamleider Educatie en Participatie

  • Schrijver: Jeanine Cummins
  • Titel: Wie omkijkt
  • Uitgeverij: uitgeverij Mozaïek
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 472