In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing. Volgend jaar vinden er veel lokale, provinciale en landelijke activiteiten, herdenkingen en festiviteiten plaats om hier aandacht aan te geven. Beelden maken het verleden zichtbaar en voorstelbaar.

Het project Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is een nationaal project dat alleen kan bestaan dankzij de hulp van alle Nederlanders. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht.

Wat is de mooiste, meest aansprekende foto die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Gelderland is gemaakt? We zoeken die van jou!

Upload je beelden simpel en snel via onderstaande button.

Hulp nodig bij het scannen? Kom dan naar de bibliotheek.

Agenda

Nieuws

 1. Boeiende informatie over achternamen bij lezing in Hattem

  Op 28 november was Wim Huijsmans bij Bibliotheek Noord-Veluwe in Hattem te gast voor zijn lezing over achternamen.

  5 december 2019

  Bekijk details van Boeiende informatie over achternamen bij lezing in Hattem

 2. Biebtip 336

  De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, sinds de scheiding van haar ouders twee jaar geleden. Haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en sinds kort ook een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt en Kiki doet haar best om haar moeder op te vrolijken. Wanneer ze wat leuks met vriendinnen gaat doen houdt ze dat geheim voor haar moeder, om haar maar niet te kwetsen. Op school vindt ze ook afleiding bij de knappe Tobias, die haar ineens veel aandacht geeft.

  3 december 2019

  Bekijk details van Biebtip 336

 3. Digitaal betalen: duurzaam en voordelig

  Vanaf dit jaar gaat de Bibliotheek zo min mogelijk werken met papieren contributienota’s. Hiermee besparen we het milieu (papier, inkt, uitlaatgassen) en houden de kosten van het lidmaatschap laag.

  27 november 2019

  Bekijk details van Digitaal betalen: duurzaam en voordelig

 4. Ruim duizend leerlingen uit groep 3 bezoeken bibliotheek

  Meer dan duizend leerlingen uit groep 3 bezoeken in november een van de vestigingen van de Bibliotheek Noord-Veluwe. Juffen en meesters van ruim 40 basisscholen komen met hun leerlingen, die net leren lezen, langs voor een groepsbezoek.

  26 november 2019

  Bekijk details van Ruim duizend leerlingen uit groep 3 bezoeken bibliotheek

 5. Biebip 335

  Foto’s liken, informatie zoeken, op een linkje klikken. Jij wilt vast niet dat iedereen alles van je weet. Toch deel je online veel informatie met anderen, maar je weet niet wat er met je gegevens gebeurd.

  26 november 2019

  Bekijk details van Biebip 335

 6. Bibliotheek zoekt enthousiaste voorlezers

  Bibliotheek Noord-Veluwe is voor de VoorleesExpress in Hattem en Heerde op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om gedurende twintig weken één uur per week voor te lezen bij gezinnen thuis. Voor het nieuwe seizoen van de VoorleesExpress, dat start in januari, worden nog enthousiaste voorlezers gezocht.

  22 november 2019

  Bekijk details van Bibliotheek zoekt enthousiaste voorlezers

 7. Aangrijpend verhaal van Clairy Polak over Alzheimer

  Woensdagavond hield Clairy Polak bij de Bibliotheek Noord-Veluwe in Elburg een lezing over haar boek Voorbij, voorbij. Clairy Polak, journaliste en radio- en televisiepresentator, werd geïnterviewd door Paul Sebes, literair agent en auteur.

  22 november 2019

  Bekijk details van Aangrijpend verhaal van Clairy Polak over Alzheimer

 8. Biebtip 334

  Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn vaak op reis, samen met hun dochters en prinses Beatrix. Kun je ze vinden in Sevilla, bij Sail Amsterdam of hun staatsbezoek aan Japan? En hoeveel flamencojurken tel je, hoeveel roeibootjes en hoeveel lampionnetjes?

  21 november 2019

  Bekijk details van Biebtip 334

 9. Digitale bronnen ontdekken bij de bibliotheek

  De bibliotheek biedt toegang tot digitale bronnen op het gebied van o.a. schrijvers, taal, consumententests en studie. Al deze databanken zijn te raadplegen in de bibliotheek, maar bibliotheekleden kunnen de meeste digitale bronnen ook thuis gebruiken. Voor informatie en uitleg over de digitale bronnen, maar ook over de apps en e-books van de bibliotheek en de LuisterBieb is er maandelijks een Digitaal spreekuur.

  21 november 2019

  Bekijk details van Digitale bronnen ontdekken bij de bibliotheek

Meer

 • De overheid gaat digitaal. U ook?

  Leer werken met de elektronische overheid. Volg de cursus Digisterker in de bibliotheek.

 • Hulp nodig bij het lenen van e-books, het online reserveren of de Bibliotheek App?

  Dan is het digitaal spreekuur wat voor u! Het digitaal spreekuur is ook bedoeld voor het beantwoorden van vragen over tablets en iPads, het oplossen van kleine problemen en tips en trucs over apps.

 • Klik & Tik cursus: Leren werken met de computer/laptop

  Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op internet biedt de bibliotheek Noord-Veluwe de cursus Klik & Tik aan. De cursus Klik & Tik bestaat uit drie onderdelen en elk onderdeel bestaat uit 5 lessen.

 • Walk&Talk: dé koffiepauze voor werkzoekenden

  Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden. Want werk zoeken hoef je niet alleen te doen! Je hoort inspirerende verhalen, krijgt praktische tips en kunt ervaringen uitwisselen.

 • Klik & Tik cursus: Leren werken met de tablet

  Voor alle mensen die moeite hebben om hun weg te vinden op de Tablet (Android)/I-Pad/ biedt de bibliotheek Noord-Veluwe de cursus Klik & Tik aan: Leren werken met de Tablet/I-Pad. Deze cursus volgt u in 5 dagdelen van 2 uur.

Sluitingsdagen rondom Kerst

De Bibliotheek van vandaag is niet alleen maar een plek waar boeken geleend kunnen worden, maar ook waar u de gelegenheid krijgt om te ontdekken, ontmoeten & ontspannen. Deze actie loopt tot 15 januari 2020. Nieuwe leden ontvangen als attentie een welkomstcadeautje.

Bibliotheek zoekt enthousiaste voorlezers

Bibliotheek Noord-Veluwe is voor de VoorleesExpress in Hattem en Heerde op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om gedurende twintig weken één uur per week voor te lezen bij gezinnen thuis. Voor het nieuwe seizoen van de VoorleesExpress, dat start in januari, worden nog enthousiaste voorlezers gezocht.

De Taalpunten in de gemeenten Oldebroek en Elburg zoeken nieuwe taalvrijwilligers. Taalvrijwilligers bieden hulp aan mensen die beter willen leren lezen of schrijven.