Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Ademloos luisteren bij Nederland Leest Junior

Gepubliceerd op: 3 november 2023 09:44

Groep 7/8 van De Uilenhorst in Wezep luisterde ademloos naar een hoofdstuk uit Het Pungelhuis. Ze kregen dit boek cadeau van de Bibliotheek Noord-Veluwe. November staat in het teken van Heel Nederland Leest, voor kinderen Nederland Leest Junior genoemd. Het Pungelhuis, van Annet Huizing, staat dit jaar centraal voor leerlingen van 10 – 14 jaar.

Karin Wolf, educatiespecialist bij de Bibliotheek Noord-Veluwe, ontving de groep leerlingen bij de bibliotheek in Wezep. De boeken waren, zoals bij een cadeautje hoort, ingepakt. De leerlingen waren onder de indruk van het cadeau en het voorgelezen eerste hoofdstuk. De reacties varieerden, sommige leerlingen reageerden op het cadeauboek met opmerkingen als “Super leuk dat wij nu een boek krijgen, want normaal leen je altijd van de bieb.”, “Ik vind het super aardig dat ze dit doen voor kinderen die langskomen met school.” en “Leuk dat ik een extra boek erbij krijg.”. Andere leerlingen reageerden op het voorlezen met reacties als “Ik vond het heel leuk dat ze ging voorlezen. Ze kon echt spannend lezen.”, “Karin deed het hartstikke leuk.”, “Fijn dat de bieb en Karin de tijd namen voor ons.” Tot een reactie over de titel van het boek aan toe: “Ook fijn dat ze uitlegde wat een pungel was.”

Karin Wolf is enthousiast over Nederland Leest Junior. “Door samen te lezen, kun je er samen over praten, dan begrijp je nog meer wat je leest, dan kun je steeds beter lezen en ga je ook meer lezen (en begrijpen). Meer lezen, beter in taal. Dat is een basisvaardigheid en belangrijk voor alle vakken op school. Met Nederland Leest Junior en “Vertel eens”, dat onderdeel uitmaakt van ons educatief programma voor basisscholen, werken we samen met de school aan effectief leesonderwijs.”

De manier waarop scholen met lezen omgaan is de laatste jaren aan het veranderen merkt Karin Wolf. “De Uilenhorst en ook de andere scholen in ons werkgebied onderkennen het belang van het leesonderwijs. Ze ruimen tijd in voor vrij lezen en gaan met leerlingen in gesprek over wat ze hebben gelezen. Dat is heel belangrijk voor de leesontwikkeling van de leerlingen. Een betere leesvaardigheid is het doel waar scholen en bibliotheken samen naar streven.”