Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 103

Gepubliceerd op: 7 november 2013 14:09

“Ventoux: Een jongensboek (m/v) over vriendschap, dat leest als een trein” zijn de woorden waarmee Ventoux wordt aangeprezen in de media. “Daar ligt mijn interesse helemaal niet”, zo aarzel ik, maar ik ben op vakantie en heb alle andere boeken al uit (geen E-reader dus). Daarom ben ik toch maar begonnen in Ventoux, dat mijn man bij zich had en ik werd er meteen door gegrepen.

Alle vooroordelen van mij ten spijt: Ventoux is een zeer onderhoudend boek dat je in een adem uitleest.

Ventoux is een roman over vriendschap. De 6 hoofdpersonen leerden elkaar kennen in Zutphen, waar ze opgroeiden. Het dramatische hoogte- en dieptepunt van hun vriendschap speelt zich af rond hun 18e levensjaar. In 1982 zijn ze op kampeervakantie in Frankrijk en 3 van hen beklimmen per fiets de Galibier en de Ventoux. Bij de afdaling van de Ventoux slaat het noodlot toe en komt één van de drie om het leven.

Na het ongeluk valt de club uit elkaar. Het meisje Laura, op wie iedereen heimelijk verliefd is, vertrekt naar Italië en laat nooit meer wat van zich horen.

De roman begint dertig jaar na het ongeval. Bart is misdaadverslaggever bij de Volkskrant (klein detail: Wagendorp is columnist voor dezelfde krant), gescheiden en vader van een dochter van 19. Hij heeft alleen nog contact met David , maar door een samenloop van omstandigheden duiken in korte tijd alle oude vrienden opnieuw in zijn leven op. Ze vatten het plan op om weer terug te keren naar de Ventoux waar hun vriend Peter verongelukt is.

Ventoux is een prachtige roman over vriendschap en liefde, rouwverwerking, fietsen, keuzes maken en het verloop van de tijd. Bert Wagendorp weet de hoofdfiguren soepel tot leven te brengen. Het boek bevat leuke anekdotes en humoristische dialogen. Geweldig voor op vakantie, of voor lange winteravonden thuis op de bank.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord Veluwe!

Margriet Gregoire, medewerker klantcontacten

  • Schrijver: Bert Wagendorp
  • Titel: Ventoux
  • Uitgeverij: Atlas-Contact
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Aantal pagina’s: 287