Biebtip 110

Gepubliceerd op: 10 januari 2014 11:08

‘Omdenken is stom’ is een leuk boekje met observaties en vooral ongecensureerde spreuken van kinderen in het boekje van Bertold Gunster.

Kinderen kijken met een open blik naar de wereld om hen heen. Ze zijn nog niet geprogrammeerd met `grote-mensen-software . Daardoor zien ze dingen zoals ze zijn, zonder oordeel, zonder mening, zonder er iets aan te willen veranderen. Kinderen zijn kampioenen in het omdenken. Ze zien wat er ís en niet wat er zou móéten zijn.

Een paar voorbeelden :
‘Je bent alleen verdwaald als je per se ergens wilt’
Mees wordt bijna tien. Ik zeg: ‘Jeetje Mees, dan ben je bijna een tiener.' 'Ja, maar nu ben ik nog een neger.'
Tijdens de Sinterklaasperiode zei zoontje (3 jaar) ‘uitpakpapier’ in plaats van inpakpapier.

Kinderen zien wat er ís en dragen nog niet de ballast van hoe dingen zouden moeten zijn met zich mee. De auteur vroeg ouders en leerkrachten via de sociale media en via zijn website omdenken.nl om met voorbeelden te komen. Dit boekje is een greep uit de vele reacties die binnenkwamen, thematisch geordend – met commentaar van de auteur – onder noemers als Omdenken, Oorzaak en gevolg, Taal en Filosoferen. Het boekje is geïllustreerd met kleurenfoto's, met mooie, grappige en bijzondere uitspraken van kinderen, waar volwassenen nog wat van kunnen leren en Gunsters theorie van 'omdenken' duidelijk in naar voren komt. Leuk om af en toe uit de kast te pakken en er een paar stukjes uit te lezen. De verhalen zijn hartverwarmend, en vaak ook heel erg grappig!

Op de site www.omdenken.nl vindt u talloze verhalen over omdenken. Verhalen die we uit eigen ervaring hebben meegemaakt, die opvielen in de media maar bovenal verhalen van mensen zoals u die hun omdenkverhaal opsturen of tippen met suggesties. Tevens kunt u Omdenken vinden op Facebook.

Ik heb dit boekje nu al verschillende keren doorgebladerd en er stukjes uit gelezen. Treffend vind ik het feit dat kinderen een positieve draai geven aan situaties die volwassenen als vervelend ervaren. Bij het opruimen van de kerstspullen sneuvelden er een paar kerstballen. Ik baalde hiervan. In het boekje ‘Omdenken is stom’ kom ik het volgende tegen:
Een kind laat een kerstbal stukvallen en zegt: 'Kijk papa, het haakje is nog heel.'

Of wat denkt u van de volgende positieve uitspraak:
De spoorbomen gaan vlak voor iemands neus omlaag. Het kind (4 jaar) zegt: 'Jippie, net op tijd. Nu staan we vooraan.'

Het moge duidelijk zijn dat kinderen de grootste leraren kunnen zijn in de ware kunst van het Omdenken !

Wilt u ook leren Omdenken ? U vindt dit boek bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Janny Bultman, Medewerker Klantcontacten & ICT-medewerker

  • Schrijver : Berthold Gunster
  • Titel : Omdenken is stom
  • Uitgeverij : Lev. Utrecht
  • Jaar van uitgave : 2013
  • Aantal pagina’s : 141