Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 238

Gepubliceerd op: 18 april 2017 12:20

Eenmaal begonnen met lezen van dit boek, wordt u meegesleept in het verhaal van de eerste vrouwelijke militair van Nederland.

Francien de Zeeuw werkte op de afdeling telegrafie (PTT) in Terneuzen toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen vielen. Als telefoniste luistert Francien telefoongesprekken van de Duitsers af en waarschuwt zij het verzet. Zodoende komt Francien ook in het verzet terecht. In het verzet heeft Francien enkele naasten zien omkomen. Het begint als een mede-verzetstrijder omkomt en dood naast haar ligt. Hierdoor besef je hoe gevaarlijk het is om in het verzet te werken. Francien schrok nergens voor terug en was zeer moedig, helemaal gezien haar jonge leeftijd van begin twintig.

In de aanloop naar de bevrijding raakt Francien betrokken bij de oprichting van de Marva en wordt ze de eerste vrouwelijke militair. Voor de opleiding vertrekt Francien naar Engeland en daarvandaan wordt ze uitgevonden naar Nederlands-Indië. Daar werkt ze tot 1947.

Als lezer kreeg ik snel bewondering voor Francien de Zeeuw. Het boek zit vol spanning en heldhaftige daden en als lezer word je daarin meegenomen. Daarnaast is het interessant om te lezen hoe de Marva tot stand is gekomen en haar rol hierbij.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord Veluwe!  

  • Titel: Francien de Zeeuw, Van verzetsheldin tot eerste vrouwelijke militair
  • Schrijver: Natasza Tardio
  • Uitgeverij: Pepperbooks
  • Jaar van uitgave: januari 2017
  • Aantal pagina’s: 320