Biebtip 354

Gepubliceerd op: 21 april 2020 15:49

Toen Joe Thorne 15 jaar was verdween zijn zusje. Iets ergers kon er niet gebeuren. En toen kwam ze terug… Mijn Biebtip ‘De Terugkeer’ van C. J. Tudor is niet voor watjes! Het is duister, beklemmend en huiveringwekkend.

Vijfentwintig jaar later is Joe terug in zijn geboortedorp Arnhill. Hij heeft een baan aangenomen als leraar Engels op zijn oude middelbare school. Niet omdat hij zo graag wil, maar omdat hij het geld nodig heeft – hij heeft schulden.

Terugkomen in zijn oude woonplaats betekent ook dat hij de mensen met wie hij opgroeide opnieuw onder ogen zal moeten komen, evenals de dingen die ze op hun geweten hebben. Dan krijgt hij een anonieme mail:

Ik weet wat er gebeurd is met je zusje. Het
gebeurt opnieuw.

Als je verder in het boek komt nemen de horrorelementen toe met huiveringwekkende scènes. Het verhaal deed me denken aan ‘Dodenwake’ (Pet Sematary) van Stephen King. Dat is ‘by far’ het engste boek wat ik ooit gelezen heb. ‘Dodenwake’ is recentelijk opnieuw uitgegeven, maar ik heb het in de jaren tachtig al gelezen.

De Terugkeer’ is het tweede boek van Tudor. Het eerste boek ‘De Krijtman’ vond ik geweldig en keek reikhalzend uit naar een volgend boek. Ik vond het verrassend dat de auteur een vrouw is, dit omdat in beide boeken hoofdpersonen mannen zijn. De boeken van Tudor zijn geen deelwerken, ze zijn afzonderlijk te lezen.

In ‘De Krijtman’ is de hoofdpersoon Eddie, die we leren kennen op twaalfjarige leeftijd, op de dag van de kermis en het verschrikkelijke ongeluk. Het was de Krijtman die Eddie en zijn vrienden, Hoppo, Gav en Mickey, op het idee bracht om met krijt geheime boodschappen voor elkaar achter te laten. Dit is allemaal hartstikke spannend en grappig, totdat de tekeningen hen naar het lichaam van een dood meisje in het bos leidden. Dit alles is inmiddels 30 jaar geleden en Eddie denkt het allemaal achter zich te hebben gelaten, totdat hij een envelop ontvangt met daarin een krijtje en een krijtmannetje.

Kortom, in deze Biebtip geef ik niet 1 maar 3 boekentips voor de liefhebber!

Wil je deze boeken ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, medewerker klantcontacten / ICT medewerker

  • Schrijver: C. J. Tudor
  • Titel: De terugkeer
  • Uitgeverij: A. W. Bruna Uitgevers
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 351