Biebtip 355

Gepubliceerd op: 4 mei 2020 19:22

In de bibliotheek werken heeft zo zijn voordelen. Voor een klant ging ik een poosje geleden op zoek naar dit boek. Het was toen nog te nieuw om in onze collectie aanwezig te zijn. De titel bleef echter in mijn hoofd zitten, en toen ik het boek nu tegenkwam, laaide mijn nieuwsgierigheid weer op.

Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag.

In deze op feiten gebaseerde roman stelt de auteur ongelooflijke misstanden aan de orde. Een jongensschool in de Verenigde Staten, een tuchtschool, een plek waar jongens zouden moeten werken aan hun toekomst. Er gebeuren echter de verschrikkelijkste dingen, vooral op de afdeling met de donkere jongens.

Voor mijn gevoel hoort de afschaffing van de slavernij bij een heel ver verleden. Dat deze afschaffing in 1865 niet het einde betekende van racisme, is wel bekend. Maar dit verhaal speelt zich af in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Net vijftig jaar geleden… En daarbij bleef het niet. De bewuste school is pas in 2011 gesloten, toen de vele misstanden aan het licht kwamen. Ongelooflijk…

Ik ben erg onder de indruk van ‘De jongens van Nickel’. Het verhaal zette me aan het denken over maatschappelijke thema’s, die ook in Nederland zeer actueel zijn. Een boek dus, dat je niet onberoerd laat. Dat je aan het denken zet en misschien wel je meningen doet herzien…


Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Monique Dijkgraaf, Medewerker Klantcontacten

  • Schrijver: Colson Whitehead
  • Titel: De jongens van Nickel
  • Uitgeverij: Atlas Contact
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 272