Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 38

Gepubliceerd op: 14 maart 2013 03:35

Het is een hete zomernacht in een Australisch plaatsje in 1965. De 13-jarige ik-figuur "wijsneus" Charlie weet niet wat hem overkomt als Jasper Jones, de schelm van het dorp, juist hem om hulp komt vragen. Maar al snel weet hij waarom, want hij moet helpen om de dode Laura te laten verdwijnen. Er ontspint zich een zinderend verhaal rond het mysterie van haar overlijden en andere geheime gebeurtenissen in het zo rustig lijkende dorp.

De tweede verhaallijn in het boek is die van een jongen die zich afzet tegen zijn ouders, voor het eerst verliefd wordt en een ongewone vriendschap sluit met de jongen waarmee hij een bijna ondraaglijk geheim deelt. Het liefst zou hij zijn tijd doorbrengen met het lezen van boeken van MarkTwain. Dit boek van de Australische schrijver Craig Silvey (1982) werd terecht meermalen genomineerd en ook bekroond. Het is geschreven in een mooi, toegankelijk (en soepel vertaald) proza en Silvey weet de spanning uitstekend op te voeren in deze prachtige, literair getinte roman voor een grote lezerskring. Vanaf ca. 15 jaar.

Twee recensenten op de achterflap van dit boek geven hun mening als volgt weer: "Silvey blinkt uit in zijn portret van een dorp dat in de zomerse hitte bevangen wordt door angst, vooroordelen en verdachtmakingen". "Een moderne Romeo en Julia".

"Wilt u deze roman ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"

Rita van Lierop. Domeinspecialist.

  • Schrijver: Silvey, Craig
  • Titel: Jasper Jones
  • Uitgeverij: Cargo
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina's 365