Biebtip 409

Gepubliceerd op: 9 augustus 2021 11:00

Is het mogelijk om een goedlopend verhaal te schrijven waarin woorden met de lettercombinatie ‘ei’ centraal staan? Ja, dat kan dus echt! Het boek Keizer Ei is een hilarisch eigentijds sprookje over Heid en Teit.

Hun namen zijn een prima ezelsbruggetje, omdat je woorden die eindigen op -heid of -teit altijd schrijft met een zogenaamde korte ei. Een handige regel die je hierna vast nooit meer vergeet. Let daarbij ook even goed op: deze namen vormen namelijk de aanleiding voor een heel grappig eind.

Het is een boek vol taalplezier, bij uitstek geschikt om voor te lezen. Erg goed voor een uitbreiding van de woordenschat. Wie heeft het ooit nog over peinzen, deinzen of veinzen? Heerlijk om dit soort ‘ouderwetse’ woorden tegen te komen in een kinderboek, het houdt een taal levend. De woordenlijst achterin is daarom ook een prima vondst, want je duikt na het (voor)lezen gewoon weer terug in het boek. De eigenzinnige tekeningen in groen en rood zijn een uitstekende aanvulling op het verhaal.

Heb je nu wel zin in een andere lettercombinatie? Mij heeft het in elk geval nieuwsgierig gemaakt. Gelukkig komt het boek met de titel Au! er al aan. Natuurlijk met alle gangbare au-woorden.

Wilt u dit boek ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Karin Wolf-Antink, Specialist Educatie

  • Schrijver: Karst-Janneke Rogaar
  • Titel: Keizer Ei
  • Uitgeverij: Kluitman
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Aantal pagina’s: 65