Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 41

Gepubliceerd op: 14 maart 2013 15:00

Twee Nederlandse mannen, Otto Beers en Simon Krizstian, melden zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland als vrijwilliger aan.

Een keuringsarts zendt hen naar een marinebasis. Ze worden aangesteld als kolenscheppers op een mijnenveger, die naar de Turkse kust wordt gezonden. Door een explosie belanden Simon en Otto in Turkse gevangschap. Na enige tijd overtuigen ze de Duitse bondgenoten van hun neutraliteit en worden ze in vrijheid gesteld. Tijdens een tocht van Otto en Simon door het onherbergzame Turkije komen ze op een dag in een dorp terecht. Er blijkt een kind te zijn achtergelaten bij de dorpsoudste en Simon besluit dit kind mee te nemen. Ze noemen haar Julia en verzinnen voor de 6 maanden oude baby een eigen geschiedenis. Na allerlei omzwervingen worden Otto en Simon opnieuw gevangen genomen. Nu moeten ze gedwongen in een machinefabriek werken waar een luchtschip wordt gebouwd. In de vervallen villa waar ze moeten wonen, is Dunya hun verzorgster. Wanneer zij op een dag betrapt wordt op diefstal geeft de politie aan dat zij voor straf alle informatie over Otto en Simon moet rapporteren aan de militaire overheid. Op een dag vertelt Otto aan Dünya de ware geschiedenis over Julia. Dünya besluit dit niet door te geven. Als er een feest georganiseerd wordt ter ere van de voltooiing van het luchtschip wil Otto in een dronken bui de waarheid over Julia vertellen. Dünya houdt dit tegen en ten overstaan van alle hoogwaardigheidsbekleders en de burgerij verraadt ze zichzelf. Door de diefstal, de spanningen en alle leugens kunnen de mannen niet langer blijven en moeten vertrekken. Julia besluit met hen mee te gaan.

Ik heb dit boek graag gelezen en kan het iedereen aanbevelen. Het is een historische roman, een avonturenroman en een ideeënroman ineen. Achter elk detail lijkt iets te schuilen. Echt intrigerend!

Wilt u deze roman ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Joke Kraassenberg, medewerker klantencontacten

  • Titel: Dünya
  • Auteur: Tomas Lieske
  • Uitgever: Querido
  • Jaar van uitgave: 2007
  • Aantalpagina's: 343