Biebtip 410

Gepubliceerd op: 17 augustus 2021 16:20

‘Naar Afghanistan komt God alleen nog om te huilen’. Aan deze titel moet ik denken als ik het nieuws van de afgelopen weken volg. De Taliban is bezig met een opmars in Afghanistan. ‘Er is niemand meer hier die ons helpt’ lees ik vandaag in het NRC.

‘Naar Afghanistan komt God alleen nog om te huilen’ is geschreven door Siba Shakib, een Iraanse publiciste. In haar boek heeft zij de verhalen van Afghaanse vrouwen die ze ontmoette op haar vele reizen door het land, samengeweven tot een fictieve familiekroniek, met als centrale figuur het meisje met de naam ‘Shiron Gol. Zo’n 20 jaar geleden las ik dit verbijsterende verhaal over het leven en onderdrukking van de Afghaanse vrouw verhaal tijdens de verschillende regimes in Afghanistan aan het eind van de twintigste eeuw. Een opzienbarende kijk in de versluierde afgeschermde wereld van Afghaanse meisjes en vrouwen.

Shirin Gol vlucht uit haar dorp naar Kabul, trouwt piepjong en krijgt kinderen, verliest haar man uit het oog, komt in een Pakistaans vluchtelingenkamp, wordt meermalen verkracht en krijgt ongewenste kinderen, vlucht terug, vlucht naar Iran, vlucht terug. Een opeenstapeling van leed en verdriet, maar ook een verhaal van vrouwelijke geest- en veerkracht, overlevingsdrang, solidariteit.

Er werd door de Taliban een speciaal ministerie opgericht: 'Ministerie voor de Bevordering van de Deugd en de Preventie van de Ondeugd' met onder andere de volgende bizarre regels. Vrouwen worden geacht niet buitenshuis te gaan. Doen ze dat wel, dan moet dat gesluierd gebeuren met boerka. Meisjes mogen geen onderwijs volgen. Mannen moeten een baard dragen en een tulband om hun hoofd wikkelen. Kleuren zijn verboden: affiches worden gedrukt in zwart-wit. Kinderboeken en poppen worden niet toegestaan: geen enkel levend wezen mag worden afgebeeld. De religieuze politie mag voor controle overal en altijd binnenkomen.

Dit boek bestrijkt 25 jaar, met constante oorlog en terreur, van de Russische inval tot en met de aanval op de Taliban. En beseffende, nu 20 jaar later is er nog steeds oorlog in Afghanistan. De gemiddelde levensverwachting daar is 52,1 jaar. Er is nu 43 jaar oorlog. Inderdaad, naar Afghanistan komt God alleen nog om te huilen…

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Janny Bultman, medewerker klantcontacten/ICT medewerker

  • Schrijver: Siba Shakib
  • Titel: Naar Afghanistan komt God alleen nog om te huilen
  • Uitgeverij: Manteau
  • Jaar van uitgave: 2002
  • Aantal pagina’s: 302