Biebtip 413

Gepubliceerd op: 29 september 2021 10:24

Het hele (school)jaar lees ik vooral kinderboeken, maar voor de vakanties heb ik altijd wel een leeslijstje met boeken voor volwassenen in mijn telefoon staan. Afgelopen zomervakantie heb ik daar verschillende titels van gelezen. Eén daarvan was Het geheime kistje van Elle, geschreven door Aline van Wijnen. Ik kon het bijna niet wegleggen!

Tijdens een razzia in haar geboortedorp in Wit-Rusland ziet de Joodse Ella hoe haar hele familie vermoord wordt door de nazi’s. Zelf weet ze te ontsnappen naar de bossen en wordt daar opgenomen door een groep verzetsstrijders. Daar weet ze te overleven en een bijdrage te leveren aan het verzet tegen de nazi’s.

Vlak voor het eind van de oorlog reist ze met valse papieren (onder de naam Elle) naar Parijs om de verzetsmensen daar op de hoogte te brengen van de plannen van vluchtende nazi’s. Na de oorlog blijft ze in Parijs wonen, wordt daar verliefd op een Nederlandse man en brengt met hem de rest van haar leven door in Nederland. Over haar verleden vertelt ze niets.

Na het overlijden van oma Elle in 2013 vindt haar kleindochter Janna bij het opruimen van de spullen een kistje met daarin een davidster, een oud identiteitsbewijs in een vreemde, onleesbare taal en een metalen gladde ring. Wat zou dat allemaal betekenen? Janna reist naar Parijs en vervolgens naar Wit-Rusland om dat te achterhalen en ontdekt dan pas dat haar oma een heel ander persoon was dan ze haar hele leven gedacht heeft.

De geschiedenis van oma zet Janna ook voor haar persoonlijke leven aan het denken: wat is nu echt belangrijk in het leven? In hoeverre houd je vast aan je dagelijkse leven omdat dat nou eenmaal is wat het is en wanneer kies je ervoor om toch een andere weg in te slaan? zo krijgt het geheime kistje van Elle jaren later ook gevolgen voor het leven van Janna nu.

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

  • Schrijver: Aline van Wijnen
  • Titel: Het geheime kistje van Elle
  • Uitgeverij: Boekerij
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 364