Biebtip 417

Gepubliceerd op: 18 oktober 2021 14:04

Tip voor de Nationale Voorleeswedstrijd! De scholen zijn op dit moment al druk bezig met de voorbereiding op de Nationale Voorleeswedstrijd. 2 weken geleden gaf ik een ‘voorlees-workshop’ op een school en ging ik op zoek naar een geschikt boek. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de voorlezer zélf heel enthousiast is over het boek! Maar op de tweede plaats komt toch wel: het fragment wat je voorleest, moet de luisteraar boeien!

Ik liep door de bieb toen mijn oog viel op het boek: Operatie oma Sjannie. Ik las de achterkant:

Amare is elf jaar. Ze is vaak bij haar lieve, gekke oma Sjannie die een paar straten verderop woont. Oma Sjannie is wat vergeetachtig aan het worden en ziet ook niet meer zo goed. Als oma Sjannie na een val in het ziekenhuis belandt, willen de ouders van Amare haar naar een bejaardentehuis sturen.

Amare weet dat oma Sjannie bejaardentehuizen verschrikkelijk vindt! Ze besluit om haar oma uit het ziekenhuis te kidnappen en haar te verstoppen op de zolder van hun eigen huis, zonder dat iemand het weet. Maar dan staat de politie ineens voor de deur en starten haar ouders een zoektocht in de buurt. Amare moet alles op alles zetten om haar geheim te bewaren.

Het verhaal sprak me aan en toen ik het eerste hoofdstuk ‘Liegbeest’ las, vond ik het gelijk al spannend. Als je dan verder leest op blz. 137 ‘Groet, de kidnapper’ denk ik dat het publiek én de jury echt geboeid zijn door je verhaal. Zeker als je het rustig en met enthousiasme kunt voorlezen!

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe
Mieke Messie, Leesconsulent

  • Schrijver: Lysette van Geel     
  • Titel: Operatie oma Sjannie    
  • Uitgeverij:  Moon Amsterdam  
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Aantal pagina’s: 200