Biebtip 418

Gepubliceerd op: 26 oktober 2021 12:47

Het boek “Lieve Lief : Samen van 1 tot 10 tellen “ trok bij de nieuwe boeken mijn aandacht. Altijd heb ik al een zwak gehad voor lieveheersbeestjes. Op diverse momenten in mijn leven kwam dit beestje voorbij. Ik had altijd het gevoel van “het komt allemaal goed of het wordt een mooie dag vandaag”.

Wat zou het mooi zijn als een kind (of volwassene) door het lezen van dit prentenboek zich meer bewust is van de natuur en van het kleine lieveheersbeestje. De lieveheersbeestjes zijn er in vele soorten, kleuren en maten; met of zonder stippen. De stippen zeggen overigens niets over de leeftijd van het beestje. Dit prentenboekje is geschikt voor peuter vanaf circa 3 jaar. Het heeft vrolijke, kleurrijke illustraties die gemaakt zijn door Michel de Boer.

De zinnen zijn op rijm, dus goed voor de taalontwikkeling van de kinderen. Soms is het laatste woord niet ingevuld, dus samen maak je de zin af. Verder leer je tellen van 1 tot 10 op een leuke manier. De hoofdpersoon is namelijk Lieve en zij heeft geen stippen. Met de lezer gaat zij op zoek naar vriendjes met stippen.

Ben je klein of oud of vrolijk? Anders zijn we allemaal! Heb je tien of zelfs geen stippen? Dat maakt jou …
… nou juist speciaal!

Bijna aan het eind van het boekje staan er mooie pagina’s met de tekst: “Ben je klein of oud of vrolijk? Anders zijn we allemaal! Heb je tien of zelfs geen stippen? Dat maakt jou …
… nou juist speciaal!

Dus in het prentenboek komt naar voren dat het niet uit maakt hoe je eruit ziet. Iedereen is speciaal.
Door het hele boek heen hebben de vriendjes van Lieve aparte namen. Laten dat nou net andere (streek)namen zijn voor één en hetzelfde lieveheersbeestje.
Nieuwsgierig geworden? Het boekje is te leen bij de bibliotheek Noord-Veluwe.

Ps.
Wel jammer dat het Oldebroekse woord voor het lieveheersbeestje niet genoemd wordt…
Wisten jullie dat ze het in Oldebroek een Kukeluussien noemen?
Magda Dekker, teamleider ontmoeting en verblijf

  • Titel: Lieve Lief: Samen van 1 tot 10 tellen
  • Auteur: Moekestorm, Irma
  • Uitgeverij: Buddy Books, Almere
  • Jaar van uitgave: 2021
  • Aantal pagina’s: 32