Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 475

Gepubliceerd op: 20 maart 2023 11:58

Mijn verloren vrouw is een indrukwekkend, ongelofelijk op feiten gebaseerd verhaal over de jonge vrouw Lena die verliefd wordt op de joodse Josef, waarmee ze op de valreep voor het uitbreken van de oorlog trouwt.

Het romantische verhaal begint in Praag in de dertiger jaren van de vorige eeuw, maar aan het prille geluk komt snel een eind als nazi’s het land binnen vallen. Josef en zijn welgestelde familie kunnen vluchten naar Amerika, maar Lena weigert mee te gaan omdat zij haar familie niet alleen wil laten. Ze verliezen het contact met elkaar. Lena wordt met haar familie gedeporteerd naar een stad die in de geschiedenis weinig bekendheid heeft gekregen: Theresienstadt. Door haar talent als kunstenares kan Lena solliciteren in het kamp naar een functie die haar privileges biedt. Na jaren verdriet, ellende en wilskracht overleeft ze het kamp en vertrekt naar Amerika. Daar ontmoet ze, na zestig jaar door het lot gedreven, haar Josef.

Richman beschrijft het (over)leven van de mensen, hun onderlinge relaties en de gruwelen in het kamp op zeer indrukwekkende wijze. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar het leven in de stad en overlevenden opgezocht. Geïnspireerd door een echtpaar dat elkaar na zestig jaar, gescheiden door de oorlog, elkaar weer ontmoette, ontstond dit prachtige verhaal.

Ik las het boek in no time uit, gegrepen door de verhalende schrijfstijl en de geschiedenis.
Het boek is geschreven voor volwassenen die van oorlogsgeschiedenis/-romantiek houden.

Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!
Anne Nyst, Leesconsulent/medewerker klantcontacten

  • Schrijver: Alyson Richman
  • Titel: Mijn verloren vrouw
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Aantal pagina’s: 366