Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 55

Gepubliceerd op: 22 maart 2013 07:00

In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog.

Julian is overtuigd communist. De ik-figuur in het boek is Quentin Bell, de 3 jaar jongere broer van Julian, die schrijver wil worden. Zijn leermeesteres is schrijfster "tante" Virginia Woolf. Quentin vertelt in dit boek over de twaalf jaar die aan het vertrek van Julian vooraf zijn gegaan. De familie woont, samen met een wisselend kleurrijk gezelschap van voornamelijk kunstenaars, op Charleston, een landhuis op het Engelse platteland. De onbezorgde jeugd van de kinderen wordt opgeschrikt door een familiegeheim, waarna Julian vertrekt om als soldaat mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog.

De auteur schetst in dit boek een uitstekend tijdsbeeld van de Bloomsbury Groep waartoe Quentins familie behoorde. Het is een op feiten en bestaande personen gebaseerde roman. Quentin, Julian en hun jongere zusje Angelica waren de kinderen van schilderes Vanessa Bell. Vanessa en haar zus Virginia Woolf waren centrale figuren in de Broomsbury Groep, een bonte verzameling van voornamelijk kunstenaars, die leefden en werkten in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Zij gingen geheel hun eigen weg, zonder zich iets aan te trekken van de buitenwereld.

Het familiegeheim komt wel als een verrassing, maar is niet echt schokkend. Daarvoor ben je als lezer inmiddels te zeer gewend geraakt aan vrije omgangsvormen. Het boek bevat een nawoord en literatuurlijst. Ik kan dit boek aanbevelen aan iedereen die geïnteresseerd is in boeken die een bepaald tijdsbeeld neerzetten. Vanaf ca. 15 jaar.

"Wilt u deze roman ook lezen? U vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!"

Rita van Lierop, domeinspecialist.

  • Schrijver: Kromhout, Rindert
  • Titel: Soldaten huilen niet
  • Uitgeverij: Leopold
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Aantal pagina's: 265