Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 59

Gepubliceerd op: 22 maart 2013 11:00

Het boek IJsberen laat met prachtige tekeningen en in korte teksten zien hoe ijsberen leven. Van geboorte tot gevaar, van ijsberenvoedsel tot hoe ze warm blijven, alles uit het leven van de ijsbeer komt aan de orde.

Als je een spreekbeurt wilt houden over ijsberen kun je met dit boek alles te weten komen wat je wilt vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat een ijsbeer wel 3 meter lang kan worden? En wel 650 kilo kan wegen? De mannetjes tenminste, de vrouwtjes worden maar 2,20 meter lang, en wegen maximaal 300 kilo.

IJsberen leven in de poolgebieden, waar het heel koud is. Maar een ijsbeer kan prima warm blijven. Op een grote tekening is te zien dat alles van de ijsbeer erop is gericht om warm te blijven: kleine oren, lange snuit, dikke vacht en een flinke onderhuidse vetlaag. Op een andere tekening is goed te zien hoe de ijsberen zwemmen. Er zijn ook tekeningen over hoe ijsberen jagen op zeehonden, best zielig voor de zeehonden. De ijsbeer wacht bijvoorbeeld bij een luchtgat in het ijs tot een zeehond zijn snuit boven water steekt en grijpt dan de zeehond.

Behalve veel dieren, naast zeehonden ook bijvoorbeeld walrussen en walvissen, eet een ijsbeer ook eieren, bessen, noten en zelfs bladeren en grassen. Op de laatste pagina's van het boek zijn foto's te zien over het leven van ijsberen. Het boek is een deel uit de serie Dieren encyclopedie. Andere delen uit deze serie gaan over reuzenpanda's, tijgers, walvissen en gorilla's.

"Wil je dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!" !" Diana Pater, strategisch beleidsmedewerker, Epe en Elburg

  • Schrijver: Ito, Toshikazu
  • Titel: IJsberen
  • Uitgeverij: Bergmans
  • Jaar van uitgave: 2008
  • Aantal pagina's: 48