Wachtwoord vergeten?

Klik hier!

Biebtip 6

Gepubliceerd op: 21 februari 2013 00:40

Dit is een boek voor kinderen van 5 jaar en ouder om te lezen en te rekenen ineen. Het heeft een intrigerende titel met een nog intrigerender verhaal: Op Nieuwjaarsdag brengt de koerier een pakje zonder afzender bij een nietsvermoedende familie. Er zit een pinguïn in met een briefje erbij. Daar staat op: "Ik ben nr.1, geef me te eten nu meteen." Daarna wordt er dagelijks een pinguïn afgeleverd bij de familie : eind januari zijn het er 31, op 28 eind februari 59 enz.

Zonder problemen gaat dit niet: elke pinguïn moet een naam krijgen, gevoed worden, in bad gestopt en een verblijfplaats hebben. Vader maakt dozen waar ze per dozijn in kunnen. Op 24 mei zijn er 144 pinguïns. Als eind van het jaar de familie buiten staat te kleumen in de kou dient de oplossing van het raadsel zich aan. Oom Victor duikt op. Hij bekent de pinguïns gestuurd te hebben, omdat ze het op de Zuidpool, met de smeltende ijskappen, zo moeilijk hebben. Hij neemt ze ten slotte mee naar de Noordpool.
Ik vind dit prachtig vormgegeven prentenboek in kloek formaat een lust voor het oog.
De collage-achtige tekeningen in zwart, oranje, blauw en bruin springen je tegemoet. De tekst is hier in allerlei vormen schitterend in verwerkt, zodat één geheel is ontstaan. Het duo Fromenthal en Jolivet maakt met deze creatie duidelijk dat prentenboeken zeker niet alleen voor jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen de moeite waard zijn. Ook oudere kinderen zullen hier veel plezier aan beleven. Van "365 pinguins" zul je niet alleen genieten; ongemerkt leer je er ook nog eens veel van. Er valt namelijk veel te tellen en het stimuleert de betrokkenheid bij natuur en milieu.

Wil jij dit boek ook lezen? Je vindt het bij de Bibliotheek Noord-Veluwe!

Adry Prade, domeinspecialist

  • Schrijver : Jean-Luc Fromental en Joëlle Jolivet
  • Titel : 365 pinguins
  • Uitgeverij : Gottmer, 2007 
  • Aantal pagina's 45